URSULA K. LE GUIN

ODLAZAK SLAVNE AUTORICE SF ROMANA Obožavatelji će je pamtiti po romanima iz Hainskog ciklusa

Ursula K. Le Guin
 Gorthian / WIKIMEDIA/CC3

Prva dama svjetske znanstvene fantastike, Ursula K. Le Guin, preminula je u ponedjeljak u dobi od 88 godina u svojem domu u američkom Portlandu.

Tijekom duge i plodne karijere objavila je više od 50 knjiga, među kojima je bilo i poezije, kritika i kratkih priča. Dobitnica je nagrade World Fantasy za životno djelo, a bila je i velika majstorica Udruženja američkih SF i fantasy pisaca. No, bila je slavna i izvan tog svijeta: prije četiri godine dobila je Medalju za životno dostignuće Nacionalne fondacije za knjigu, a u objašnjenju nagrade navedeno je kako je tijekom više od 40 godina rada nadišla granice između fantastike i realizma te da je stvorila nove puteve književnog SF-a.

Populizam

Njena smrt izazvala je šok u književnom svijetu, a preko društvenih mreža s njom su se oprostila tri njena najveća literarna obožavatelja: pisci Stephen King, China Miéville i Neil Gaiman. Svi oni istaknuli su kako je Le Guin bila literarna ikona koja će svima nedostajati.

Autorica je, kaže njezin sin, pisala do zadnjeg trenutka. Čak mu je rekla kako se osjeća pomalo krivo, jer sad piše isključivo zbog svojeg zadovoljstva, a ne zbog publike. No, to joj se ne može zamjeriti - zbog publike je pisala od samog početka karijere. Uvijek je bila vrlo iskrena i novinarima je često govorila kako je počela objavljivati SF priče jer se početkom šezdesetih znanstvena fantastika više tražila, pa je to mladim autorima omogućilo eksperimentiranje, ali im je jamčilo da će im djela biti objavljena.

Feministica

Prvu je priču objavila 1962. godine i od tada nije prestala pisati i objavljivati. Kritičari su uvijek isticali da je u njenim knjigama znanstveni element reduciran na samo nekoliko žanrovskih artefakata, dok je pravo težište bilo na antropologiji, mitologiji, ekologiji i vječitoj ljudskoj drami. Najvažnija djela su joj trilogija “Zemljomorje”, romani koji spadaju u “Hainski ciklus”. Tu je i “Lijeva ruka tame”, koja također spada u Hainski ciklus, baš kao i njen roman “Čovjek praznih ruku”, koje se smatra kapitalnim djelom svjetske znanstveno-fantastične i utopijske književnosti.

Ursula K Le Guin bila je poznata i po svojim feminističkim stavovima. Tako je 1987. godine odbila napisati pjesmu za antologiju koja nije imala nijednu drugu žensku autoricu osim nje. U pismu urednicima tog izdanja napisala je kako je ton antologije “samovoljan, isključivo muški, baš kao neki klub ili svlačionica”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:11