JURICA PAVIČIĆ

‘Pišem o strašnom požaru koji je ugrozio i Split, o tome kako se čovjek koji ga je izazvao osjećao dan kasnije‘

Predstavljane novog romana Jurice Pavičića

 Jakov Prkic/Cropix
U splitskoj Kinoteci Zlatna vrata sinoć je održana promocija ‘Žigica‘, najnovijeg romana poznatog književnika i kolumnista. Inspiraciju je pronašao i u stvarnom požaru iz 2017.

U splitskoj Kinoteci Zlatna vrata sinoć je održana promocija najnovijeg romana Jurice Pavičića pod nazivom Žigice.

Roman Žigice predstavlja intrigantnu mješavinu mediteranskog noira, obiteljske drame i društvene kronike, istražujući posljedice katastrofalnog požara na jadranskoj obali. Inspiracija za roman bila je i stvarni požar iz 2017. godine.

Urednica proznih izdanja u Stilusu, Adriana Piteša, istaknula je kako je ovo jedno od najemotivnijih djela koje je Pavičić dosad podijelio sa svijetom.

Promociju je svojim prisustvom uveličala i književnica Tanja Mravak, koja je izrazila svoje oduševljenje romanom, naglašavajući emotivnu dubinu i intrigantne likove. Mravak je naglasila da su Žigice krimić, ali da paralelno duboko zadiru i u ljudske emocije i odnose. Paralelno to je i posveta planinama.

image

Jurica Pavičić i Adriana Piteša

Jakov Prkic/Cropix
image

Žigice

Jakov Prkic/Cropix

Pavičić je u razgovoru istaknuo kako se roman bavi širim društvenim pitanjima, te je otkrio svoje motive i proces pisanja. U Žigicama je zapravo želio istražiti kako ta stvarna kataklizma počinje. "Onaj tko je nehatom ili namjerno potpalio vatru učinio je to u vrlo maloj sredini, na relativno ograničenom prostoru. Taj netko mora živjeti s tim što je napravio", rekao je Pavičić te dodao: "Kao pisca me uvijek zanima težina krivnje. Ovdje me zanimalo kako se taj čovjek osjećao – ili, kako bi se trebao osjećati – kad sutra ujutro gazi požarištem."

Naglasio je da ga u pisanju zanima izbjegavanje klasičnih klišeja, te istaknuo želju da čitatelji mogu suosjećati i s negativnim likovima, potičući ih na promišljanje o složenosti ljudskih postupaka.:

"Ništa se od toga nije trebalo dogoditi. A ipak, dogodilo se – onako kako se nad istočnim Jadranom dogodilo tisuću puta, ponavljajući isti, vječni obrazac, stariji od ljudi, stariji od kuća, gradova, nacija i jezika…

Radnja knjige je sljedeća: Orkanska bura rasplamsa zastrašujući požar koji spali planinu i ugrozi grad Split. Policija je uvjerena da će istraga biti brzo zaključena i otkriti ili piromana ili tragove pukog ljudskog nemara. Ubrzo će se pokazati da je slučaj mnogo zamršeniji.

Mladen Božiković pak odan je suprug, otac, djed. Čovjek nalik mnogima, osim što je strastveno zaljubljen u planine Dalmacije, planine koje već generacijama određuju sudbinu njegove obitelji, ali i njega samoga. Stoga požar koji je poharao i njegovu djedovinu za njega nikako nije samo medijska vijest…

Žigice, novi roman Jurice Pavičića – istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva – izvrstan je, potresan roman jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca", poručuju iz Stilusa.

image

Tanja Mravak, Jurica Pavičić i Adriana Piteša

Jakov Prkic/Cropix

O autoru

Jurica Pavičić, rođen 1965. u Splitu, priznati je filmski kritičar, kolumnist i autor. Njegova djela obuhvaćaju širok spektar žanrova, od romana i publicističkih knjiga do kratkih priča, pritom osvajajući čitateljsku publiku kako u Hrvatskoj tako i izvan njezinih granica. Dobitnik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih priznanja za književnost i novinarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:06