Nagradu VBZ - Tisak Media

Po 13. put dodijeljuje se nagrada za najbolji neobjavljeni roman vrijedna 100.000 kuna i odabrano je 12 polufinalista

Jagna Pogačnik, književna kritičarka Jutarnjeg lista
 Bernard Čović / HANZA MEDIA
Prošle godine nagrada je pripala Marini Vujčić za roman 'Susjed', a ime ovogodišnjeg pobjednika bit će obznanjeno do 1. prosinca

ZAGREB - Na natječaj za trinaestu godišnju nagradu VBZ - Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman u 2016. godini pristigao je 91 rukopis, među kojima je prosudbeno povjerenstvo odabralo njih dvanaest koji ulaze u širi krug natjecanja za tu 100 tisuća kuna vrijednu nagradu.

Među rukopisima pristiglim do 15. srpnja, do kad je bio raspisan natječaj, žiri na čelu s predsjednikom Zoranom Ferićem te članovima, književnim kritičarima Strahimirom Primorcem i Jagnom Pogačnik, pjesnikom, prozaistom i esejistom Milom Stojićem, te glavnim urednikom VBZ-a Dragom Glamuzinom, odabrao je dvanaest najboljih za koje smatraju da se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a odabrani su "Hipofiza u egzilu", "Knjiga žalbe", "Da znaš da idemo", "Xenia se vraća u Sorento", "Matijino stoljeće rata", "Ljudi, pa ja sam chetnik", "Rent-a-talent", "Neživoti i isključenja", "Nešto između", "Specijalna potreba", "Noa" i "Znak".

Nagradu dodjeljuju izdavačka kuća VBZ i Tisak media, kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene.

Kako se ističe u priopćenju, rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela na taj način u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od 100 tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Prošle godine, nagrada je pripala Marini Vujčić za roman "Susjed", a ime ovogodišnjeg pobjednika bit će obznanjeno do 1. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 14:39