CIKLUS ČETVRTKOM U KNJIŽARI

PRIČE I PJESME STAROG EGIPTA (II.) Daniel Rafaelić započinje novu sezonu putovanja snovima drevne civilizacije

 press / Getty

Povjesničar i egiptolog Daniel Rafaelić, nakon uspješne prve sezone svojih predavanja u zagrebačkoj knjižari Vuković & Runjić, vodi nas ponovno na uzbudljivo putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana.

Njihova je književnost, sačuvana na papirusima raspršenim po brojnim svjetskim muzejima, često imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba, dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često su i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora.

S druge pak strane štite tzv. malog čovjeka, detaljno opisuju njegove ljubavne boli i zanose, unutarnje borbe i javna slavlja. Prolazeći kroz ove tekstove, polaznici će uz sama predavanja vidjeti i neke od rijetkih filmskih uprizorenja staroegipatskih priča kao i neke od najvažnijih umjetnina koje se napajaju baš tim tekstovima. Obogatit će pritom svoje poznavanje izvorišta svjetske pisane riječi, povijesti i arheologije starog Egipta, upoznati se s nekim od manje poznatih lokaliteta i podsjetiti na najpoznatije umjetničke vrhunce civilizacije koja je još uvijek neraskidivo povezana i s našom sadašnjošću.

2.2. Razgovor umornog čovjeka sa svojom dušom – 2000. g. pr. Kr.

Zasićen životom, čovjek pomišlja o samoubojstvu. Njegova duša, ba, odlučuje ga izazvati na verbalni duel u kojem oboje promišljaju smisao života ali i besmisao zla i užasa koji čovjeka okružuju.

9.2. Priča o ukletom princu – 1350. g. pr. Kr.

Priča o ukletom princu jedna je od onih staroegipatskih priča koje su do nas došle, nažalost, bez svog završetka. Jedan je to od najnapetijih, najživljih i najljepših staroegipatskih tekstova koji je imao tu nesreću da je papirus na kojem je sačuvan stradao u eksploziji krajem 19. st.

16.2. Knjiga o Nebeskoj kravi – 1320. g. pr. Kr.

Otkrivena na unutrašnjoj strani Tutankhamonovog lijesa, ova je priča natjerala egiptologe da njene korijene traže u kaotičnom završetku vladavine Ekhnatona i Nefertiti. Krajem prošlog stoljeća s velikim je uspjehom pretočena i u animirani film.

23.2. Borba Horusa i Seta – 1150. g. pr. Kr.

Borba Horusa i Seta, nećaka i ujaka, stara je koliko i drevnoegipatska uljudba. Ipak, njen nam zapis iz vremena Ramzesa V. tek djelomično pojašnjava svu slojevitost i poetsku ljepotu serije priča kraljevskoj obitelji premreženoj intrigama, ranjavanjima, ubojstvima, osvetama i trijumfom. Nedavno je ova mitska borba pretočena i u hollywoodski spektakl.

2.3. Setna i mumije – 600. g. pr. Kr.

Potraga za Tothovom knjigom, borba s mumijama, sukob s čarobnjacima... sve to imao je staroegipatski proto-roman sa Setnom kao glavnim likom. Izravno inspiriran Khaemwasetom, sinom Ramzesa II., ciklus priča vezanih za Setnu stoljećima će se prepričavati uz nilsku obalu da bi kasnije završi – čak i u tarotu.

9.3. Kleopatra i poezija starog Rima – 27 g. pr. Kr.

Nedugo nakon poraza kod Akcija, umire posljednja egipatska kraljica Kleopatra. Rimski pisci navode da se ubila ujedom zmije. Beskrajno fascinantna Rimljanima onoga doba, ona vrlo brzo ulazi u rimsku poeziju kao "regina meretrix". Ipak, jedino se Horacije divi njezinoj odvažnosti i stvara jednu od najljepših pjesama čitavog latiniteta.

Upiti i upisi: knjižara Vuković & Runjić, Teslina 16 ili na e-mail iva.cikojević@yahoo.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:38