IMPERIJ

Pripovijedam o ulasku sovjetskih trupa u moj rodni gradić na Polesju, o putovanju kroz Sibir...

 Ryszard Kapuscinski 

 REPORTER/AFP
Knjigu najznačajnijeg poljskog putopisca Ryszarda Kapuścińskog izdala je Naklada Ljevak, a promocija je 9. ožujka

Dana 9. ožujka 2022. u 19 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održat će se predstavljanje knjige Imperij, najznačajnijeg poljskog putopisca Ryszarda Kapuścińskog. O knjizi će govoriti prevoditelj Adrian Cvitanović, polonistica Đurđica Čilić, novinar Jerko Bakotin te spisateljica i novinarka Ivana Dragičević.

Imperij započinje opisom sovjetske okupacije autorova rodnog grada u istočnoj Poljskoj 1939., a kulminira, 50 godina kasnije, putovanjem dugim više od 6000 kilometara koje ga vodi od Kremlja do napuštenog gulaga Kolima, od rudarskog štrajka u području arktičkoga polarnog kruga do pogibeljne vožnje autobusom kroz ratne zone na području Kavkaza. Pišući o međuetničkoj mržnji, vjerskom fanatizmu, pasivnosti i paranoji, koji su duboko obilježili dvije generacije istočnih Europljana, Kapuściński je komponirao simfoniju za carstvo koje se urušava – djelo koje povijest prevodi u nade i patnje ljudi osuđenih da je prožive.

image

Knjiga "Imperij"

Riječima autora: "Ova se knjiga sastoji od triju dijelova. Prvi dio naslovljen je „Prvi susreti (1939. – 1967.)” i riječ je o izvješću o mojim davnašnjim boravcima u Imperiju. U njemu pripovijedam o ulasku sovjetskih trupa u moj rodni gradić na Polesju (danas u sastavu Bjelorusije), o putovanju kroz pusti Sibir prekriven snijegom, o ekspediciji na Zakavkazje i u republike Srednje Azije, dakle u egzotična područja bivšeg SSSR­a, obilježena sukobima i posebnoga ozračja, ispunjenoga čuvstvima i sentimentima.

Drugi dio nosi naslov „Iz ptičje perspektive (1989. – 1991.)” i u njemu pripovijedam o nekoliko svojih duljih potucanja po nepreglednim područjima Imperija u godinama njegova sutona i konačnog rasapa (pod konačnim mislim u onom obliku u kojem je postojao do 1991. godine). Tijekom tih sam putovanja uglavnom bio sam, izbjegavao sam službene institucije i rute, a trag tih pohoda vodio je od Bresta (granica bivšeg SSSR­a i Poljske) do Magadana na Pacifiku te od Vorkute iznad polarnoga kruga do Termeza (granica s Afganistanom). Sve u svemu, prošao sam nekih šezdeset tisuća kilometara.

Treći dio zove se „Nastavlja se (1992. – 1993.)” i riječ je o zbirci razmišljanja, opaski i zabilježaka nastalih na margini mojih putovanja, razgovora i svega što sam čitao."

"Kada djeca naše djece požele pronaći razloge okrutnosti kraja 20. stoljeća, kad se zapitaju zašto su revolucije jedna za drugom iznevjeravale svoja obećanja zbog pohlepe, straha i zbunjenosti svojih vođa, treba ih uputiti na to da čitaju Ryszarda Kapuścińskog", piše Wall Street Journal.

"Imperij je trijumfalna kombinacija tmurne povijesti i crnog humora" smatra Publishers Weekly.

Ryszard Kapuściński je poljski novinar, književnik i fotograf, autor putopisnih reportaža. Bio je dopisnik iz Afrike (jedini dopisnik poljske novinske agencije PAP tijekom dekolonizacije), iz Latinske Amerike i u nekoliko navrata s Bliskog istoka. Između 1956. i 1981. izvještavao je o 27 ratova, državnih udara i revolucija iz zemalja Trećeg svijeta. Autor je dvadesetak putopisnih knjiga, među kojima su najzapaženije Nogometni rat (o sukobu između Hondurasa i Salvadora 1969.), Putovanja s Herodotom, Car (o padu etiopskog cara Hailea Selassija), Šahin-šah (o usponu i padu posljednjeg iranskog šaha Mohammada Reze Pahlavija), Imperij (o raspadu Sovjetskog Saveza). Knjige su mu prevedene na gotovo sve svjetske jezike i nagrađene brojnim nagradama, a često je bio spominjan kao kandidat za Nobelovu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:54