L'ordre des Arts et des Lettres

SEID SERDAREVIĆ POSTAO VITEZ Francuska odlikovala dvoje Hrvata za zasluge promicanja kulture

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

ZAGREB - Osnivač i glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević i Alemka Lisinski, novinarka, urednica i glavna izbornica Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, primili su odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres), koje za zasluge promicanja francuske književnosti i kulture dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske.

Odličje im je uručio francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier koji je za Serdarevića kazao da je strastveni promicatelj francuske književnosti.

Njegovi prijevodi francuske i frankofone književnosti zlatna su nit njegova uredničkog rada, zahvaljujući kojem hrvatski čitatelji imaju pristup djelima Patricka Modianoa, Tahara Ben Jellouna, Assie Djebar, Mathiasa Enarda i mnogih drugih, kazao je Meunier.

Serdarević je prije pet godina pokrenuo Festival svjetske književnosti, koji svake godine okuplja značajne autore među kojima su i najprestižniji i najperspektivniji francuski pisci.

Višemjesečni Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, zbog kojeg je odlikovana Alemka Lisinski, održan je 2015. godine. Tada je s više od 150 događanja u 22 grada hrvatskoj publici predstavljena francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:15