PIŠE INOSLAV BEŠKER

SLAVNI NOBELOVAC U SREDIŠTU POLEMIKE Po Kertészu udara i desnica i ljevica

Mađarski pisac, otvoreni kritičar vlade Viktora Orbána, primio je najviše državno priznanje, Red sv. Stjepana Ugarskoga

Imre Kertész (84), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2002, i Ernö Rubik (70), dobitnik Kossuthove nagrade, arhitekt i izumitelj, poznat po Rubikovoj kocki, primili su ovih dana iz ruku Jánosa Ádera, predsjednika Madžarske Republike, najviše državno odlikovanje Magyar Szent István Rend (Red sv. Stjepana Ugarskoga).

Njime je Viktor Orbán 2011 obnovio nekadašnji orden koji je utemeljila kraljica Marija Tereza. Dosad je dodijeljeno samo četiri puta. Dodjela nije prošla bez grubih polemika.

Madžarski Židov

Smije li Madžarska dodijeliti najviše svoje odlikovanje piscu Imreu Kertészu, kad on nije pravi Madžar, nego Židov? - pita se u otvorenom pismu predsjedniku Republike Jánosu Áderu retorički i politički glasno Jobbik, Pokret za bolju Madžarsku, koji drugi mirno nazivaju fašističkim. I koji dovodi u pitanje “madžarstvo” madžarskih Židovâ, baš kao što u nas osporavaju hrvatstvo onoj preostaloj šačici naših Židova koji su izmakli nožu i plinu. I Kertész je izmaknuo, za dlaku, ušavši s 15 godina u Auschwitz, ali je imao sreće da ga prebace u Buchenwald. I da o tom iskustvu i piše, npr. roman “Čovjek bez sudbine”, koji ga je učinio popularnim ne baš doma, ali u Njemačkoj, a onda i u svijetu. Pa ga na portalu Index.hr -u besramno nazivaju “clownom holokausta”. Nakon svega još se i rugaju. Ali pitanje je otvoreno i s druge strane: smije li Kertész primiti odlikovanje koje mu daje Orbanova vlada, koja ne suzbija antisemitizam i čiji premijer otvoreno odbacuje zasade liberalne demokracije i zauzima se za autoritarizam, možda i totalitarizam, pozivajući se na Erdogana i Putina kao uzore? - pitaju se, podjednako retorički i politički glasno s ljevice, poput pisca i filmskog kritičara Rudolfa Ungváryja. Kertész je u intervjuu Die Weltu rekao da su antisemiti i radikalni desničari osobito glasni u Madžarskoj i da nisu kadri priznati madžarski udio u krivnji zbog slanja Židovâ u koncentracione logore.

Zaslužio odlikovanje

Nema sumnje da je Orbán, dodijelivši Kertészu odlikovanje nazvano po kralju koji je pokrstio Madžare, htio ubiti jednim hicem dva zeca: pred inozemstvom se oprati od predbacivanja za madžarski antijudaizam, a doma promovirati svoj koncept nacionalnog pomirenja na tragu Franca i Tuđmana. Svjetski poznata madžarska filozofica politike Ágnes Heller (85), Židovka i ljevičarka koja se stigla aktivno uključiti u spašavanje madžarskih Židova za holokausta, smatra da Kertész zaslužuje svako odlikovanje, pogotovu madžarsko. I to je zapravo prava točka na polemiku, koja je dezavuirala samo Jobbik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:51