BITI MLAD I NESHVAĆEN

Strip o Kurtu Cobainu 'Bogomdan' konačno i na hrvatskom

ZAGREB - Strip “Bogomdan” o mrtvom dječaku Kurtu Cobainu, koji je u originalu objavljen još 2003. godine, dobio je i hrvatsko izdanje u nakladi Modo Faca iz Zagreba.

Biti mlad i neshvaćen

Scenarij stripa potpisuju Jim McCarthy i Barnaby Legg, a ilustracije su rad Stevea Beaumonta, koji je već ilustrirao i Eminema i Tupak Shakura. Na 96 stranica ikona generacije X svoj život pripovijeda kroz san, kao da se cijeli sastoji od nepovezanih slika, a ta ispremještana naracija obuhvaća čitav Cobainov život, od sanjkanja i pišanja po ulicama Aberdeena, ljubavi prema Courtney Love i kćeri Frances, pa sve do smrti. U stripu Cobain uzima ulogu ispovjednika koji je cijeli svoj život već odsanjao i shvatio da su od neostvarenih snova gori samo ostvareni, jer se poslije njih nema više što sanjati. Ideja da se jedna linija života ovako izmjesti u san itekako je literarno zavodljiva, ali je realizirana pubertetski i prehranjuje se dobro poznatom mitomanijom: biti mlad i neshvaćen, biti bijelo smeće, biti i ubiti se.

Rasplakana šablona

Na toj “rasplakanoj” šabloni počiva cijeli narativ ovog izdanja, koji Cobainov život prikazuje kao seriju nemogućih prilagodbi i jeftinih razočaranja, pa ni oni čiji su životi na trenutak stali 1994. godine neće nad ovim izdanjem pustiti suzu punoljetnika.

Bez novih detalja

Količina nasilne materije iz života Kurta Cobaina nije u ovom izdanju ni buntovna ni eksplicitna koliko bi mogla biti, a nisu ni trenuci Cobainove potpune shrvanosti, kao kada mu socijalna služba uzima dijete, pretjerano uvjerljivi u svojoj tragediji. Na tim se trenucima strip ne zadržava onako kako bi mogao jer je cijela Cobainova biografija, ili bolje rečeno hagiografija, u ovom izdanju samo pravocrtno gibanje mistika prema suicidu, bez novih detalja i intepretacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:56