CRTANI ROMANI ŠOU

Stripovska fešta za djecu ali i davno odrasle fanove

Gostovanje Danijela Žeželja i izložba Edina Biukovića obilježit će 12. međunarodni festival stripa

ZAGREB - “Fasciniraju me Žeželjeve prijeteće i sablasne perspektive, način na koji uspijeva izraziti, kroz svoje priče i svoje likove, osjećaj melankolije, nečeg uznemirujućeg i kobnog. Sve ovo predstavljeno je velikim darom i stilom koji uspijeva izložiti njegovu mračnu viziju svijeta jedinstveno i dosljedno”.

Tako je u predgovoru talijanskog izdanja strip-albuma “Ritam srca” o Danijelu Žeželju pisaoFederico Fellini, a čime je sve u njegovom radu bio fasciniran veliki redatelj mogu otkriti posjetitelji 12. međunarodnog festivala stripa “Crtani romani šou” koji počinje sutra. Žeželj je uz Francuza Jeana Pierrea Pecaua najveća gostujuća zvijezda festivala, iako će on ove godine proteći u znaku desete obljetnice smrti crtača Edvina Biukovića, kojemu će u čast biti otvorena izložba radova u petak u kinu Europa. Gosti festivala su i Zoran Janjetov, Željko Pahek i Zoran Smiljanić, čiji će radovi biti izloženi u galeriji Showroom.

Oni će u okviru trodnevnog programa i crtati zajedno s publikom i potpisivati stripove, a na reperotaru će u subotu u ZKM-u biti i performans Danijela Žeželja i glazbenice Jessice Lurie. Riječ je o multimedijalnom eksperimentu koji spaja sliku i zvuk: Žeželj slika dok Lurie svira. Na programu je i škola crtanja stripa za najmlađe koju vodi Maja Duvnjak, sajam stripa, ali i dodjela nagrade “Andrija Maurović” za životno djelo, koju dodjeljuje udruga Art9.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:43