ZAŠTO SE BOGATI BOGATE, A SIROMASI SIROMAŠE

THOMAS PIKETTY Najutjecajniji ekonomist današnjice gostuje u HNK

Sve ulaznice za Filozofski teatar unaprijed su rasprodane, a prijenos se može pratiti na Trećem programu HTV-a

Najutjecajniji ekonomist današnjice Thomas Piketty gostuje sutra, u četvrtak, 9. travnja u 19,30 na sceni HNK u Zagrebu u sklopu programa Filozofski teatar i tom će prilikom održati kratko predavanje o temama iz knjige 'Kapital u dvadeset prvom stoljeću', a potom odgovarati na pitanja Srećka Horvata. Sve ulaznice za Filozofski teatar unaprijed su rasprodane, a prijenos se može pratiti na Trećem programu HTV-a.

U svojoj knjizi 'Kapital u dvadeset prvom stoljeću' (koju su prošlog ljeta čitali hrvatski premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac) Picketty govori o tome kako veći profit od kapitala u usporedbi s profitom od rada stvara sve veću društvenu nejednakost, jer se bogati još više bogate, a siromašni siromaše. Zbog takvog odnosa nova stvorena vrijednost pretapa se u osobno bogatstvo, a ne ide u investicije za novu proizvodnju.

Autor tvrdi kako je taj rascjep između bogatih i siromašnih bio bitno smanjen tijekom 20. stoljeća, jer su dva svjetska rata osiromašila najbogatije, te naveli političare da uvode brojne mjere socijalne politike u što su bile uključene u mjere redistribucije bogatstva. To je trajalo do osamdesetih godina kada je opet počelo bogaćenje bogatih prvenstveno zahvaljujući ekonomskim politikama američkog predsjednika Ronalda Reagana i britanske premijerke Margaret Thatcher, a nastavlja se i u 21. stoljeću sve do danas.

Thomas Piketty rođen je 1971. u Parizu, s 18 godina upisao se na studij matematike i ekonomije, a već s 22 je doktorirao. Od 2006. najmarkantniji je znanstvenik Pariške ekonomske škole. Po političkom je uvjerenju sljedbenik francuske socijalističke misli. Njegova dvanaesta knjiga Kapital u dvadeset prvom stoljeću bila je na prvom mjestu rang-liste najprodavanijih knjiga u SAD-u i Francuskoj, a izazvala je golem interes i brojna reagiranja diljem svijeta.

Thomas Piketty će od 19 sati dvadesetak minuta potpisivati primjerke knjige u atriju HNK-a (ulaz je moguć i bez ulaznice za Filozofski teatar). Kapital će se ondje tijekom večeri moći kupiti po promotivnoj cijeni, s 20% popusta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:40