‘BERGOTOVA UDOVICA‘

Ugledna književna nagrada ‘Meša Selimović‘ dodijeljena Bori Ćosiću

Bergotova udovica

 /Lom
Svečanom dodjelom spomenute nagrade već tradicionalno završavaju međunarodni književni susreti Cum Grano Salis u Tuzli, koji su održani 22. put

Ove je godine ugledna književna nagrada "Meša Selimović" otišla u ruke autora Bore Ćosića. Nagradu za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije dobio je za roman "Bergotova udovica" (LOM), izvještava Radio Sarajevo.

Svečanom dodjelom spomenute nagrade već tradicionalno završavaju međunarodni književni susreti Cum Grano Salis u Tuzli, koji su održani 22. put.

Žiri su činili predsjednik Semezdin Mehmedinović, Andrea Lešić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec.

"Slično kao i kod Prousta, i u ‘Porodici‘ kao i u njezinom poznom nastavku ‘Udovici‘ nema ‘prave‘ radnje koja bi se mogla prepričati kao inicijalni događaj, konflikt ili izazov, zaplet, kulminacija i rasplet, nego je radnja disperzivna, sveprisutna, skriva se u svakom susretu i svakom razgovoru, jer se međuljudski odnosi i psihološki profili, društvena kretanja i povijesni kontekst odigravaju uvijek simultano, a glas pripovjedača – starmalog djeteta rastvorenih očiju i ušiju, brbljavca koji istodobno jako dobro razumije i uopće ne razumije sve ono što nam prepričava, prerušenog Marcela, koji je postao mali Bora – nadomješta junakovo putovanje iz onih romana koji se oslanjaju na plot", napisala je u pogovoru knjige Alida Bremer.

Rođen 1932. u Zagrebu, živio je u Beogradu od 1937. do 1992. godine kada je prešao u Berlin, gdje i danas živi. Objavio je preko četrdeset knjiga, a njegovi kazališni komadi izvođeni su s velikim uspjehom. "Bergotova udovica" je njegov najnoviji roman. Među drugim djelima ovoga autora su, primjerice, "Priče o zanatima", "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" (LOM, 2020), "Povest o Miškinu" (LOM, 2019), i "Bez" (LOM, 2021).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:25