OTKAZALI SU I ŠKOLU

Umjetna inteligencija na plakat Mostara ‘stavila‘ tornjeve crkve umjesto džamije: ‘Uklonili smo plakat radi prijetnji‘

Plakat Mostar

 Facebook/
S Filozofskog fakulteta naglašavaju kako je plakat ljetne škole, koji je izazvao dezinformacije, pogrešne interpretacije te zlonamjerne komentare, generirala AI te da je preuzet s Freepik.com

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru odustao je od organizacije ljetne škole "Methodology of Political Science: New Issues and Trends" zbog prijetnji smrću i govora mržnje, koji su od događaja stvorili "ne samo politički, već i sigurnosni problemom", piše N1.

Naime, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio jr promotivni plakat za ljetnu školu, prikazujući vizual Mostara s uklonjenim džamijama iza Starog mosta. Džamije su zamijenjene oblikom sličnim tornjevima crkve.

"Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i", navedeno je u priopćenju.

"Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima. Među tim komentarima su i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ-a", preneseno je iz priopćenja Fakulteta na Dnevnik.ba.

Burne reakcije izazvao je, piše Dnevnik.ba, plakat ljetne škole sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta.

Kako piše N1, s Filozofskog fakulteta naglašavaju kako je plakat ljetne škole, koji je izazvao dezinformacije, pogrešne interpretacije te zlonamjerne komentare, generirala umjetna inteligencija te da je preuzet s Freepik.com.

image

Stari most, 2023.

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

ff

"Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta "Koski Mehmed-pašina džamija". Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno "izbili" jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj", stoji u priopćenju.

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru poručuju, piše Dnevnik.ba, kako će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete znanosti i visokoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:48