‘PROPOVJEDNIKOVA PJESMA‘

Velika književna nagrada za roman o Irskoj koja tone u tiraniju, i vladi koja se okreće totalitarizmu

Paul Lynch

 Adrian Dennis/Afp
Paul Lynch osvojio je nagradu Booker 2023. za roman "Prophet Song". Ovo je druga godina za redom da Booker odlazi autorima koji pišu o političkim i ideološkim sukobima

Irski pisac Paul Lynch osvojio je nagradu Booker 2023. za njegov roman "Prophet Song". Radnja se događa u zamišljenoj Irskoj koja tone u tiraniju. Ocjenjivački sud roman je opisao kao "potresan i istinit", knjigu koja "hvata društvene i političke tjeskobe našeg sadašnjeg trenutka", kazala je predsjedavajuća, Esi Edugyan.

Kanadska spisateljica Edugyan, koja je i sama dvaput bila u užem izboru za nagradu Booker, rekla je da odluka da se Lynchu dodijeli nagrada uz koju ide i 50 000 funti "nije bila jednoglasna", donesena je raspravom, nakon više krugova glasovanja koji su u subotu trajali oko šest sati.

Paul Lynch je "Prophet Song" smjestio u izmaštani Dublin u kojem se pripadnici novoformirane tajne policije, koju je uspostavila vlada koja se okreće totalitarizmu, pojavljuju na vratima mikrobiologinje Eilish tražeći njezina supruga, jednog od vođa Sindikata učitelja Irske.

Taj će čovjek ubrzo, skupa sa stotinama drugih građana, nestati. Eilish otada sama brine za njihovo četvero djece i ostarjelog oca, boreći se da, usred građanskog rata, održi obitelj na okupu.

"S neizmjernim zadovoljstvom donosim Bookera kući u Irsku", kazao je Lynch, nekadašnji filmski kritičar, komentirajući nagradu.

Govoreći o svojoj spisateljskoj karijeri kaže: "Imao sam trenutak na odmoru na Siciliji, prije mnogo godina, kada sam osjetio bljesak prepoznavanja, znao sam da moram pisati, bio je to smjer kojim je moj život morao krenuti. Tog sam dana donio odluku da samo krenem, i krenuo sam. I prokleto mi je drago što jesam."

Booker u Irsku odlazi samo nekoliko dana nakon nasilnih prosvjeda koji su izbili u središtu Dublina, a koji su uslijedili nakon što se dogodio napad nožem ispred osnovne škole u kojem je ozlijeđeno troje djece. Policija je izvijestila da je nered uzrokovala "posve luđačka frakcija vođena krajnje desnom ideologijom".

Upitan kako je reagirao na te događaje, Lynch kaže da je "zaprepašten", ali istovremeno da je "prepoznao istinu da je takva vrsta energije uvijek tu, ispod površine. Nisam napisao ovu knjigu kako bih izričito rekao ‘evo upozorenja‘, napisao sam je kako bih artikulirao poruku da se stvari koje se događaju u ovoj knjizi događaju stoljećima, i možda trebamo proširiti vlastite odgovore na takve ideje i priče", rekao je Lynch, kasnije dodavši da on "nikako nije politički romanopisac".

Booker romanima o političkim sukobima

Upitana jesu li nedavni događaji u Irskoj moguće utjecali na odluku sudaca, Edugyan, predsjednica žirija, je kazala da doduše jesu u nekom trenutku, ali vrlo kratko, raspravljali i o aktualnim zbivanjima u Irskoj.

Međutim, to nije razlog da je Booker dodijeljen Paulu Lynchu, ističe Edugyan, suci naprosto smatraju da je to "doista majstorsko djelo fikcije".

Ovo je drugi put za redom da je Bookera dobio roman koji tematizira politički i ideološki sukob.

Lani je laureat Bookera bio šrilankanski autor Shehan Karunatilaka, nagrađen za metafizički triler, noir o zagrobnom životu "The Seven Moons of Maali Almeida" čija se radnja odvija tijekom građanskog rata u Šri Lanki, početkom 1990-ih.

Roman pripovijeda u mrtvom ratnom fotografu, Maaliju Almeidi, koji ima misiju u zagrobnom životu. Glavni lik je homoseksualc i kockar Almeida, koji se jedan dan probudi – mrtav. Ipak, dano mu je sedam mjeseci da dopre do njemu bliskih ljudi, da ih upozori na postojanje njegovih skrivenih fotografija koje prikazuju brutalnost sukoba na Šri Lanci.

Paul Lynch je rođen 1977. u Limericku, živi u Dublinu. "Prophet Song" je njegov peti roman. Autor je i romana "Beyond the Sea", "Grace", "The Black Snow" te "Red Sky in Morning". Šesti je irski autor koji je osvojio Bookera, uz njega su laureati iste nagrade Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle, Anne Enright te Anna Burns.

image

Paul Lynch

Adrian Dennis/Afp

"Lynchova distopijska Irska odražava stvarnost ratom razorenih zemalja, u kojim izbjeglice odlaze u more kako bi pobjegli od progona na kopnu. Proročka pjesma odjekuje nasiljem u Palestini, Ukrajini i Siriji i iskustvom svih onih koji bježe iz ratom razorenih zemalja.", napisala je Aimée Walsh u recenziji romana u Observeru.

Književna kritičarka Melissa Harrison u recenziji u Guardianu opisuje roman kao "priču iz noćne more: snažnu, klaustrofobičnu i užasno realističnu".

Ostali naslovi koji su ušli u uži izbor za ovodišnjeg Bookera su "The Bee Sting" Paula Murraya, "Western Lane" Chetna Marooa, "This Other Eden" Paula Hardinga, "If I Survive You "Jonathana Escofferyja i "Study for Obedience" Sarah Bernstein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:20