POTRAGA ZA IZGUBLJENIM VREMENOM

VIDEO: PROUST UHVAĆEN NA FILMU Pogledajte jedini do sada pronađeni snimak koji prikazuje velikana svjetske književnosti

 screenshot

Na internetu se pojavio videozapis koji prikazuje Marcela Prousta (1871. - 1922.) i to je, koliko je poznato, do sada jedini zapis takve vrste ovog proslavljenog velikana francuske i svjetske književnosti.

Crno-bijeli filmski zapis snimljen je 14. studenog 1904., a pronašao ga je prof. Jean-Pierre Sirois-Trahan u arhivu kanadskog Nacionalnog filmskog centra.

Snimka, prema Sirois-Trahanu, prikazuje prizor s vjenčanja Élaine Greffulhe, kćerke grofice Greffulhe koja je bila Proustova bliska prijateljica i inspiracija za lik Oriane de Guermantes u slavnom djelu U potrazi za izgubljenim vremenom.

Na snimci se vidi Proust sa svojim karakterističnim brčićima kako silazi stepenicama među brojnim uzvanicima odjevenim u svečana crna odjela. Iz gomile se na snimci izdvaja time što nije u paru, te je odjeven u manje formalno sivo odijelo, a na glavi nosi šešir.


Des images de Proust retrouvées ? by LePoint

Proust je potekao iz imućne obitelji i kretao se u mondenim građanskim, umjetničkih i aristokratskim krugovima, te je gotovo isključivo pisao književna djela, te se bavio prevođenjem, a tu su naročito bila prisutna djela engleskoga estetičara Johna Ruskina.

Od djetinjstva je bio boležljiv (bolovao je od astme), a u gotovo potpunoj osami desetak godina pisao je svoje glavno životno djelo - golemi ciklus romana pod zajedničkim naslovom U potrazi za izgubljenim vremenom.

Zadnje tri godine života proveo je praktički u svojoj spavaćoj sobi, gdje je danju spavao, a noću pisao. Preminuo je od upale pluća i apscesa pluća 1922., te je pokopan na groblju "Père Lachaise" u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:11