ZA SVE FRANKOFILE

MJESEC FRANKOFONIJE Ožujak bogat koncertima i kazališnim predstavama te gastronomijom i besplatnim tečajevima francuskog

 institutfrancais.hr

Međunarodni dan Frankofonije, koji se obilježava 20. ožujka, svake je godine prigoda za 220 milijuna frankofona i frankofila u cijelom svijetu da odaju počast francuskom jeziku. To je pogodan trenutak za potvrdu zalaganja frankofonije u korist kulturne raznolikosti i humanističkih vrijednosti koje dijelimo.

U Hrvatskoj je već tradicionalni praznik Frankofonije postao nezaobilazan dio kulturnog života. Ove će se godine slaviti tijekom cijelog mjeseca ožuka. Organiziran je na inicijativu veleposlanstva Francuske i frankofonskih veleposlanstava s predstavništvom u Zagrebu (Belgija, Kanada, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska), uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Varaždin, Lipik, Pula, Koprivnica i, po prvi puta, Daruvar, Korčula i Solin, slavit će francuski jezik i raznolikost frankofonskih kultura.

Mreža francuskih alijansi i krugova (Alliances et Cercles français) prisutna u svim većim gradovima Hrvatske, kao i ostale udruge koje su vezane za francuski jezik ili frankofoniju, predlažu za 2015. godinu vrlo bogat program s koncertima, izložbama, predstavljanjima knjiga, besplatnim tečajevima francuskog jezika, natjecanjima, ciklusima frankofonskih filmova, gastronomskim večerima, kazališnim predstavama, predavanjima i okruglim stolovima.

Tradicionalni Tjedan frankofonskog filma održat će se u Zagrebu od 9. do 14. ožujka u kinu Tuškanac, a u ostalim hrvatskim gradovima tijekom cijelog mjeseca ožujka.

Francuske alijanse u Hrvatskoj organiziraju u Dubrovniku (13. ožujka), zatim u Splitu (14. ožujka), Osijeku (17. ožujka), u Zagrebu (18. ožujka) i Rijeci (19. ožujka) kabare predstavu „Laurette de Paname“, one woman show.

Frankofonski teatar će posebno biti zastupljen u Splitu, s djelima Raymonda Queneaua, Radovana Ivšića i Georgesa Pereca u HNK Split.

Istaknuti bogatstvo i dinamizam frankofonije u jednoj zemlji, Hrvatskoj, koja ima status promatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije (OIF), cilj je ove manifestacije namijenjene širokoj publici: frankofonima, frankofilima i svim ljubiteljima frankofonske kulture ili znatiželjnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:51