VRHUNSKA IZVEDBA

PELLÉAS I MÉLISANDE U HNK Operno remek-djelo Claudea Debussyja prvi put od 1923. vraća se u Zagreb

Svečana premijera bit će u utorak, 12. svibnja, dok će se dvije reprize biti održane 14. i 16. svibnja
 Pelleas et Melisande © Elisabeth Carecchio for Opéra Comique, 2010

Pelléas i Mélisande, operno remek-djelo slavnog francuskog skladatelja Claudea Debussyja prvi put od davne 1923. godine vraća se u Zagreb, i to u umjetničkoj koprodukciji pariške Opére-Comique i Hrvatskog narodnog kazališta. Svečanu premijernu izvedbu glasovite francuske opere Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će u utorak, 12. svibnja u 19,30 sati, dok će se dvije reprizne izvedbe održati 14. i 16. svibnja.

Pelleas et Melisande © Elisabeth Carecchio for Opéra Comique, 2010

Zagrebačka izvedba ove grandiozne predstave pod redateljskom palicom Stéphanea Braunschweiga i ravnanjem dirigenta Pascala Rophéa, okuplja francuske i hrvatske umjetnike koji će gledateljima priuštiti vrhunsku izvedbu o ljubavnom trokutu u kojemu se isprepliću zavist, ljubomora i strast.

Savršen spoj remek-djela libretista Mauricea Maeterlincka i glazbe Claudea Debussyja za hrvatsku će publiku izvesti Elliott Madore (Pelléas), Karen Vourc’h (Mélisande), Luciano Batinić (Arkel), Dubravka Šeparović Mušović (Geneviève), Lionel Peintre (Golaud), Dima Bawab (Yniold), Ozren Bilušić (Doktor, Pastir) i drugi.

Pelleas et Melisande © Elisabeth Carecchio for Opéra Comique, 2010

Pelléas i Mélisande opera je u pet činova velikoga francuskog impresionističkog skladatelja Claudea Debussyja, koja je premijerno izvedena u pariškoj Opéri Comique 1902. godine. Jedina Debussyjeva dovršena opera jasno slijedi skladateljeve zamisli o idealnom opernom djelu, a upravo u Maeterlinckovoj simbolističkoj drami pronašao je savršen libreto. Specifičan Debussyjev glazbeni izraz, moderno prožimanje libreta i partiture, te intrigantna priča pobudili su golemo zanimanje javnosti, a tim je djelom ujedno započela svojevrsna revolucija u opernom stvaralaštvu ne samo u Francuskoj, nego u cijelome svijetu.

Pelleas et Melisande © Elisabeth Carecchio for Opéra Comique, 2010

Opera će biti izvedena u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj koja se od svibnja do rujna 2015. godine održava diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnog karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske.

Festivalski program ujedinjuje različita područja - glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje. Osim opere Pelléas et Mélisande, glavna događanja koja očekuju posjetitelje u okviru festivala su izložba Augustea Rodina u Zagrebu i Splitu, Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi ostalih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.

Pelleas et Melisande © Elisabeth Carecchio for Opéra Comique, 2010

Ulaznice za operni spektakl u slobodnoj se prodaji mogu kupiti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:13