MEĐUNARODNO AFIRMIRANA

UMRLA BALETNA UMJETNICA LJUBINKA DOBRIJEVIĆ Preminula je u Beogradu u 85. godini života

Ljubinka Dobrijević, baletna umjetnica
 Tomislav Lončar

Ljubinka Dobrijević, međunarodno afirmirana baletna umjetnica, pedagoginja i koreografkinja umrla je u srijedu u 85. godini u Beogradu, izvijestilo je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

Baletno obrazovanje stječe u Beogradu nakon čega dolazi na angažman u Zagreb (1954. – 1958.) gdje ostvaruje zapažene solističke uloge u baletima Octavija Cintolesija (Pelivani, Don Juan, La Valse) i Dimitrija Parlića (Kineska priča). Nakon Zagreba odlazi u Pariz gdje radi s pedagozima kao što su Gsovki, Preobraženska, Egorova i dr. Angažirana je kao prva balerina u trupi Théâtre D’Art du Ballet.

Sa suprugom Perom Dobrijevićem nastupa u trupi Mauricea Béjarta (Sacre du printemps I. Stravinskog) i sudjeluje u osnivanju Ballet du XXe siècle (1960) gdje je 16 godina solistica u koreografijama Maurice Béjarta (Boléro, IX. Simfonija, Sonata á Trois, La Douceur du Tonnere, Baccanal, Actus tragicus, L’Oiseau de feus, Les Oiseaux, Romèo et Juliette, Tombeau) i Hansa van Manena (Symphonie en Trois). Prenosi Béjartove balete za Parišku operu, balete u Budimpešti i Antwerpenu i radi na ulogama sa znamenitim plesačima kao što su Maja Pliseckaja, Natalija Makarova, Carla Fracci, Luciana Savignano.

Nakon plesačke karijere odlazi u baletnu školu teatra La Scala gdje radi kao prvi pedagog. Radi i kao koreograf i baletni majstor u Teatro comunale u Firenci, baletni je majstor u trupi Natalije Makarove u New Yorku, koreograf u Bayerisches Staatstheater u Münchenu i vodi master class na Heinz-Bosl Stiftung Ballet Akademie u Minhenu. Surađuje s Natalijom Makarovom i postavlja predstave u SAD-u, Brazilu i u Europi.

Zajedno sa suprugom Perom Dobrijevićem vodila je baletnu školu u Švicarskoj, balet u Saarbrückenu, bila je baletni majstor u Ballet de Monte Carlo kao i gošća baletnih ansambala u Torinu, Rio de Janeiru, Budimpešti, Beogradu, itd. Bila je i ravnateljica Baleta teatra La Scala u Milanu.

U 2016. primila je nagradu za životno djelo od UBUS-a. Od 2012. bila je stalna članica međunarodnog žirija Međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:47