IZLOŽBA

ZAŠTO UGLEDNA UMJETNICA PAULINA JAZVIĆ PREPORUČUJE VOTKU? Ako vas zanima odgovor, morat ćete su uputiti u Laubu

 Bruno Konjević / EPH

Paulina Jazvić u Laubi u četvrtak otvara izložbu “I recommend Vodka”. Izlože tridesetak novih radova, nastalih u posljednje dvije godine. Na ulazu izložbe nalazi se golemo platno naziva “Waiting for You”.

A žena koja čeka na nekoga, kako kaže naziv slike, naslikana je iz profila, no glavu joj je ne vidimo čitavu, već samo polovicu, koja “izlazi” izvan ovog platna.

Samoj je umjetnici, kako tumači, jedna od najdražih slika ona preko koje piše “Mislit ću o tome sutra”, ponovno sa ženskim likom u tamoj odjeći u glavnoj ulozi, no ovaj put riječ je o ženi koja je odlučila dići ruke od svega, i naprosto - prileći, po sredini platna.

Na nekim su slikama ispisani njihovi nazivi, kako je riječ o citatima iz glazbe ili filmova koji umjetnicu inspiriraju, najčešće na engleskom, dok na drugim slikama, poput one s muškim likom sumnjiva izgleda i naziva “Psiho”, ispisuje mnoge, dnevničke rečenice. Ima na slikama i autobiografskih zapisa, i opažanja iz svakodnevnice.

Njezin je rukopis drukčiji od ostatka scene.

Riječ je, svakako, o jednoj od najboljih umjetnica svoje generacije, rođene sedamdesetih, koja je u medijima nekako preskočena, između slikara rođenih 60-ih te kasnijih, novih realista.

Diplomirala je i na Likovnoj akademiji i na Tehničko-tehnološkom fakultetu, na kojem predaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:53