NEVIĐENI MISTERIJ

NOVO ŠOKANTNO OTKRIĆE 'Pilota Boeinga slomio je ženin odlazak, nije bio u stanju letjeti'

Vietnamese Navy's Deputy Commander Rear Admiral Le Minh Thanh (R) points at a map to show the area where Vietnam is conducting search activities for the missing Malaysia Airlines flight 370 in Phu Quoc island on March 12, 2014. Vietnam said on March 12 it had suspended its air search for missing flight MH370 and scaled back a sea search as it waited for Malaysia to clarify the potential new direction of the multi-national hunt. AFP PHOTO / LE QUANG NHAT
 LE QUANG NHAT/AFP

Pilot nestalog Boeinga 777 Malaysia Airlinesa bio je uzrujan ženinom odlukom da napusti obiteljsku kuću i zbog tog stanja bio je apsolutno sposoban učiniti nešto ludo prije nego li se zrakoplov srušio u južni Indijski ocean, tvrdi dugogodišnji prijatelj pilota Zahariea Ahmada Shaha.

Prijatelj, također pilot, kaže da je Shah bio uzdrman zbog obiteljskih problema, te da nije bio u stanju upravljati zrakoplovom.

- Moguće je da niti putnici niti posada nisu znali što se događa dok nije bilo prekasno. On je jedan od najboljih pilota, i iako ja nisam medicinski stručnjak, uz sva događanja kod kuće, Shah vjerojatno nije bio u stanju upravljati zrakoplovom - kazao je neimenovani prijatelj za NZ Herald.

Iako je njegova profesionalna karijera besprijekorna, kapetanov dugogodišnji prijatelj tvrdi da je njegov osobni život bio na prekretnici. Zaharie je viđao drugu ženu, ali unatoč tome bio je shrvan ženinom odlukom da napusti zajednički dom.

Kaže kako je moguće da je uznemireni pilot možda ugledao priliku da isproba visokorizične manevre koje je usavršavao na voljenom simulatoru.

Ove nove šokantne tvrdnje dolaze nakon izvješća da se Boeing Malaysia Airlinesa popeo na čak 13.700 metara nedugo nakon zadnje komunikacije iz kokpita. Neimenovani izvor iz avioindustrije za MailOnline kazao je da je Boeing na toj visini proveo 23 minute prije nego li se počeo spuštati. Kaže da bi na toj visini, u kabini bez tlaka, kisika nestalo za 12 minuta, uslijed čega bi putnici izgubili svijest.

Boeing 777-200ER prema tvorničkim podacima maksimalno može letjeti na visini od 13.100 metara, ali kako kaže neimenovani stručnjak, zrakoplov vjerojatno može sigurno letjeti i na većim visinama. Ali na tim visinama, gdje je atmosfera dramatično rjeđa, nakon svega nekoliko minuta došlo bi do hipoksije, ili manjka kisika, ako je netko od posade ručno dekompresirao pilotsku kabinu.

Tada bi se spustile maske s kisikom, ali ta zaliha je dovoljna za samo 5 do 10 minuta.

Drugi pak stručnjak, avijatičar Ron Bishop sa Sveučilišta u Queenslandu, za MailOnline je kazao da bi pad tlaka u kabini onesvijestio posadu i putnike te da bi zrakoplov nastavio letjeti bez nadzora prije nego što bi ostao bez goriva i srušio se u ocean.

Stigli detektori za otkrivanje signala crne kutije MH370

PERTH/PEKING - Američka oprema za detektiranje signala crne kutije stigla je u Australiju u srijedu dok traju napori za pronalazak bilo kakvog traga malezijskog zrakoplova za koji se vjeruje da se srušio prije 18 dana u Indijski ocean, tisućama milja daleko od svoje predviđene rute.

Deseci zrakoplova iz Australije, SAD-a, Novog Zelanda, Kine, Japana i Južne Koreje ponovno pretražuju vode oko 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha ne bi li ugledali olupinu aviona. Zbog loših vremenskih uvjeta u utorak potraga je bila prekinuta.

"Zona nesreće... je bliža Australiji nego ijednom drugom mjestu", rekao je australski premijer Tony Abbott prije nego što je u parlamentu održana minuta šutnje.

"Znatna količina ostataka primijećena je na području na kojemu je zadnje zabilježen taj let. Loši vremenski uvjeti i nedostupnost dosad su sprječavali njihovo pronalaženje, ali mi smo uvjereni da će biti pronađeni", kazao je.

Malezijski premijer Najib Razak ovoga je tjedna potvrdio da se let MH3370 Malaysia Airlinesa, koji je nestao na putu iz Kuala Lumpura za Peking, srušio u južni Indijski ocean.

Pronalazak olupine mogao bi rasvijetliti što se dogodilo i zašto je zrakoplov letio toliko daleko od zadane rute. Teorije su brojne: od otmice do sabotaže ili mogućeg samoubojstva pilota, ali istražitelji nisu isključili tehničke probleme. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:27