KAD NAS POSAO ŠALJE NA SPAVANJE

Ako vas u uredu uhvati umor, otvorite prozore. Krivac je CO2

Kad nam na poslu malo iza podneva glava naprosto klone, ne treba se čuditi - ured nas šalje na spavanje! Razlog iznenadnog umora zapravo je prevelika koncentracija ugljičnog dioksida u uredima, učionicama, dvoranama, što je posljedica loše ventilacije i velikog broj ljudi u premalom prostoru, tvrde znanstvenici s Njujorškoga sveučilišta.

Drugim riječima, visoka razina ugljičnog dioksida u zatvorenim prostorima može utjecati na koncentraciju i donošenje odluka.

Primarni izvor ugljičnog dioksida u zatvorenim prostorima su, dakako, ljudi. Dok je njegova koncentracija na otvorenom 380 ppm (dijelovi CO2 na milijun molekula zraka), u zatvorenim prostorima koncentracija može doći i do nekoliko tisuća ppm.

Loša ventilacija

Znanstvenici upozoravaju da je razlog tome loša ventilacija i jaka izolacija, odnosno potreba da se smanji potrošnja energije. U školskim učionicama pak koncentracija nerijetko prelazi 1000, a povremeno i 3000 ppm.

Iznenađujući testovi

Znanstvenici su bili iznenađeni koliko to može utjecati na koncentraciju jer su bili uvjereni da ugljični dioksid koji sami proizvodimo u zgradama nema nikakav izravni utjecaj na ljude, rekao je koautor studije s Berkeleyja, William Fisk. Naime, razina ugljičnog dioksida do 1000 ppm, što je tipično za urede, dramatično smanjuje naše mogućnosti u šest od devet provedenih testova. Situacija se pogoršala kad je razina ugljičnog dioksida porasla na 2500 ppm.

Učionice imaju posebno veliku koncentraciju ugljičnog dioksida zbog broja osoba u njima pa je to izazvalo bojazan da bi to moglo utjecati i na rezultate ispita. Premda je studija testirala samo donošenje odluka, ali ne i mogućnosti učenja u visokoj koncentraciji ugljičnog dioksida, znanstvenici su uvjereni da bi vjerojatno i tu dobili slične rezultate.

Povremeni propuh ipak, čini se, nije tako loša opcija!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:06