FACEBOOK ISTINA

Lajkovi o vama otkrivaju više nego što želite

 AFP PHOTO / LEON NEAL

Lajkovi na Facebooku otkrivaju o vama više nego što ste svjesni ili što biste željeli, pokazalo je novo istraživanje koje su na oko 58 tisuća korisnika Facebooka proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Naime, utvrdili su da samo na temelju lajkova mogu s popriličnom preciznošću predvidjeti spol, dob, kvocijent inteligencije, seksualnu orijentaciju, politička uvjerenja i ponašanje korisnika, primjerice puši li cigarete i konzumira li alkohol ili opojna sredstva. Istraživački tim podatke je korisnika - koji su im dopustili pristup svojim Facebook profilima te rješavali niz internetskih testova (s kojima su se kasnije dobiveni rezultati uspoređivali) - pratio od 2007. do 2012. godine.

Osobni detalji

“Lajkovi predstavljaju vrlo generičku vrstu digitalnog zapisa, slično onom povijesti pretraživanja na internetu ili kupovine kreditnim karticama”, stoji u studiji, tijekom koje je tim istraživača lajkove korisnika “prevodio” u algoritme te kreirao statističke modele uz pomoć kojih su mogli pogađati osobne detalje iz njihova života. U istraživanju se se bavili korisnicima koji su imali od jednog do maksimalno 700 lajkova.

Istraživanje je pokazalo da su najpreciznije mogli pogoditi etničko podrijetlo, što im je uspjelo u 95 posto slučajeva. Spol korisnika predviđali su uz stopu preciznosti od 93 posto, vjersku pripadnost u 82 posto slučajeva, dok su seksualnu orijentaciju točnije otkrivali u muškaraca (u 88 posto slučajeva) nego u žena (75 posto).

Prilikom određivanja seksualne orijentacije muškaraca pomagale su im analize filmova i TV emisija koje su korisnici lajkali, a pokazalo se da je vrlo malo gay muškaraca (manje od pet posto ispitanika) voljno identificirati se s grupama koje otvoreno deklariraju svoju seksualnu orijentaciju, pa im je u donošenju zaključaka mnogo korisnija bila njihova naklonost Britney Spears ili “Kućanicama”.

Ugrožena privatnost

Istraživački tim bio je manje uspješan u pogađanju uživatelja opojnih sredstava, što im je uspijevalo u samo 65 posto slučajeva, a još je slabije rezultate zabilježio u pogađanju toga je li korisnik dijete razvedenih roditelja. To im je polazilo za rukom u samo 60 posto slučajeva, za razliku od visokih 85 posto kod predviđanja političkih uvjerenja korisnika - primjerice je li demokrat ili republikanac.

Studija je također pokazala da su muškarci koji vole seriju “Glee” vjerojatnije gay, a oni koji lajkaju profesionalno hrvanje hetero. Obožavatelji igara s ispijanjem pića su ekstroverti, dok su osobe koje vole Jennifer Lopez sklone većem broju Facebook prijatelja od korisnika koji vole Iron Maiden. Također, postoji veća vjerojatnost da su korisnici koji su lajkali tvrdnju poput “Ja sam tip djevojke koja može biti jako povrijeđena, ali te ipak pogledati u oči i smijati se” djeca roditelja koji su se razveli prije njihove 21. godine. Studija također navodi da su lajkovi koji se mogu smatrati najboljim pokazateljima visoke inteligencije, među ostalim, “The Colbert Report” ili pak “Science” (znanost), dok lajkanje “Sephore”, “Volim biti mama” i “Harley Davidsona” ukazuje na nižu inteligenciju. Doduše, studija ne daje podrobnije objašnjenje tog otkrića.

Rezultati istraživanja impliciraju i negativne posljedice na privatnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:16