REVOLUCIONARNA KREMA MLADOG KANADSKOG STRUČNJAKA

Stiže krema koja će tetovaže uklanjati potpuno i bezbolno

Cijena za brisanje 10 kvadratnih centimetara bit će manja od kune, a djelovat će samo na stanice u kojima ima boje
 Sérgio Savarese/Flickr

U nekoj prilici odlučite neki događaj, misao, osjećaj zabilježiti na koži. Trajno. Deset godina kasnije, tetovaža s imenom stare ljubavi intenzivno vam ide na živce. Ili dupinčić, leptir, kineski znak za smirenost. Lasersko uklanjanje tetovaže bolan je i dugotrajan proces, a postojeće tekućine i ulja ne preporučuju zdravstvene vlasti bilo gdje u svijetu.

Uskoro će ti problemi nestati. Kanadski znanstvenik Alec Falkenham, koji se bavi patologijom na Sveučilištu Dalhousie, radi na metodi koja će uklanjanje tetovaže pretvoriti u jednostavno nanošenje kreme.

Aktiviranje makrofaga

Falkenham, dakako, krije njezin sastav, što i nije čudo s obzirom na potencijalnu zaradu. Mehanizam djelovanja djelimično je objasnio - krema cilja makrofage, vrstu leukocita, stanica obrambenog sustava, koji se mogu nazvati glavnim čistačima u organizmu, a ostali su na mjestu tetovaže. Krema aktivira nove makrofage koji pak dolaze tamo gdje treba te uklanjaju stare makrofage ispunjene bojom i odnose ih sa sobom. Postupno, riješit će se sve boje.

Mladi znanstvenik svoju kremu trenutačno testira na svinjama, no s obzirom na oduševljavajuće rezultate, testovi na ljudima nisu daleko. Osim što je bezbolno, uklanjanje tetovaže kremom bilo bi i iznimno jeftino - područje od 10 četvornih centimetara riješilo bi se samo za manje od kune dnevno.

Dobro za industriju

A lasersko uklanjanje s područja od pet četvornih centimetara treba izdvojiti oko 300 kuna po tretmanu.

Takva krema, iako mnogi misle drugačije, ne bi naškodila industriji tetovaže. - Naprotiv, mislim da bi bila iznimno korisna - kaže Josip Holetić, zagrebački tattoo majstor kojem mnogi dolaze prepravljati stare tetovaže ili se raspituju o njihovu uklanjanju.

- Kao prvo, bilo bi jednostavnije ukloniti neželjene tetovaže, a mnogi koji se sada pribojavaju tetoviranja, iako silno žele probati, vjerojatno bi se odlučili za to. Bilo bi super imati ‘gumicu’ kojom možeš popraviti neke manje greške. A na kraju krajeva, onaj tko voli mogao bi se tetovirati koliko god puta želi - ukloniš staru tetovažu i ideš ispočetka - kaže.

Tajna formula

Dr. Maja Ceković, zagrebačka dermatologinja, također smatra da je Falkenhamov izum potencijalna senzacija.

- Kako ne znamo sastav njegove kreme, možemo samo nagađati kako funkcionira - kaže ova iskusna dermatologinja. - Danas su najbolji laseri za uklanjanje tetovaža takozvani Q-Switch laseri koji imaju izuzetno kratak puls i veliku snagu. Na taj način oni razbijaju pigment na vrlo sitne čestice, a to aktivira makrofage koji ih onda unište. Možda je taj kanadski znanstvenik osmislio neku tvar koja djeluje po sličnom načelu, razbija čestice boje i aktivira makrofage.

Svinjska i ljudska koža

Krema bi, kaže dr. Ceković, svakako razveselila mnoge jer lasersko uklanjanje je skupo, dugotrajno, a prvi se rezultati vide tek nakon tridesetak dana. - Osim toga, uvijek postoji rizik od ožiljaka, a i ne mogu se sve boje podjednako kvalitetno ukloniti. Tamne se uklanjaju mnogo lakše od šarenih - zaključuje dr. Ceković.

Koliko će Falkenhamu, koji i sam ima tetovaže, trebati da počne ispitivati na ljudima, zasad nije poznato, ali prema nekim najavama, velike su šanse da će se to dogoditi već ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:53