PRAVA VELIČINA

FOTO: CIJELI SVIJET ZGROŽEN JE OVIM MODELOM Pročitajte zašto se žene ljute na H&M

Sada je i službeno: cijeli svijet zgrožen je 'plus-size' modelima koje pokušava nametnuti modna industrija.

Ili, njihovim poimanjem punije žene.

Najnoviji brend koji se našao na udaru je veliki modni lanac H&M, koji je prošlog tjedna u SAD-u po poštanskim sandučićima razdijelio najnoviji katalog, u kojem je određen dio stranica posvetio i posebno izreklamirao svoju 'plus size' odjeću. No, kada su kupci vidjeli djevojku/model koja reklamira tu odjeću, instantno je krenuo val negodovanja.

'Trebali bi se sramiti što pokušavate OVU djevojku prikazati kao 'plus size', tvitala je jedna od mnogobrojnih ogorčenih djevojka koja se inače odjeva u H&M-u. 'Nije ni čudo da je sve više anoreksičnih djevojaka', nadovezala se druga.

Na salvu osuda naišli su čak i u svojoj matičnoj Švedskoj, i to zahvaljujući angažiranoj odvjetnici koja se bori protiv bulimije Emmi Igelstrom. 'H&M mora preuzeti odgovornost za ovaj slučaj', izjavila je Igelstrom za The Local. 'Oni su sponzori Švedskog olimpijskog tima, no ako ovaj model nazivaju punašnim, svima daju do znanja da je ideal - izrazita mršavost'.

H&M je izao priopćenje u kojem tvrdi da svi modeli koji reklamiraju odjeću za punašne nose najmanje broj 44, koji je standard za 'plus size' odjeću. No, u H&M-u također priznaju da je moguće na razne načine interpretirati, mogu li modeli koji zapravo stanu u njihovu veličinu MEDIUM (srednja), zapravo predstavljati nešto što se prodaje pod 'plus size'.

S jedne strane, mnogima je laknulo kada su velike kompanije najavile da će se više posvetiti i početi proizvoditi odjeću namijenjenu onima s viškom kilograma, no kada su krenule reklame, velik broj kupaca ostao je duboko razočaran. Kada pogledaju sebe u ogledalo, i vide kako u reklami izgleda osoba koja navodno nosi isti broj kao i oni, postaju frustrirani - jer, jasno je da vide dvije različite stvari, dva različita odraza.

Klasifikacija običnih modela, razlikovanje i od onih koji predstavljaju punašne je potpuno poremećena i proizvoljna, proizlazi iz dosadašnjih primjera. U takvoj situaciji svi postavljajuu isto pitanje: koji je onda uopće smisao cijele priče s 'plus size' veličinom?

Neki modeli, Tyra Banks je među njima, progovorili su protiv korištenja tog termina, a nekoliko agencija je čak pokušalo potpuno izjednačiti pojmove običnih i 'plus-size' modela, no ti pokušaji nisu polučili uspjeh.

No, pritisak na modnu industriju je sve veći, sve su mnogobrojniji glasovi koji traže da se podjednako tretiraju mršaviji i deblji modeli. Ali prije svega da se uspostavi prihvatljivi standard normalnog, zdravog i lijepog ženskog tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:28