RENE STAUD U RELIJU

FOTO Najbolji svjetski fotograf automobila: Plitvice su definitivno najljepše na svijetu

Iz Splita je u četvrtak krenuo reli 50 najskupljih oldtimera na svijetu
 Jadran Babić/CROPIX

Rene Staud njemački je fotograf koji je svjetsku slavu stekao razvojem svog inovativnog sustava osvjetljenja, zahvaljujući kojem je privukao svjetske proizvođače automobila pa su njegovi klijenti danas Mercedes, Aston Martin, Porche, Volvo...

Strastveni zaljubljenik u automobile nije mogao odoljeti pozivu Klausa Kienlea, njemačkog organizatora relija old timera, koji se održava na potezu od Splita do Dubrovnika.

Kampanje na obali

Tako je Rene Staud u četvrtak stigao u Dugopolje te se sa suprugom Martinom u svom starom limenom ljubimcu Austinu priključio koloni od 50 najskupljih oldtimera na svijetu za čijim su upravljačima sjedili Jochen Mass, vozač Formule1, Peter Kraus, poznati njemački pjevač i glumac, i, dakako, naš automobilski as Niko Pulić.

- Jako se veselim što sudjelujem u reliju. Uz sebe imam fotoaparat i planiram načiniti snimke koje ću pokazati svojim klijentima u Njemačkoj i predložiti im da radimo reklamne kampanje na ovim prostorima - veli 59-godišnji fotograf.

Snimao vjenčanja

Staudu ovo nije prvi posjet Hrvatskoj. Već je snimao na Plitvicama i to reklamnu kampanju za Bridgestone Tire Company. - Proputovao sam cijeli svijet i mogu reći da su Plitvice jedinstven prostor u Europi.

Plitvice su definitivno jedno od sto mjesta na svijetu koje čovjek mora vidjeti, što sam naveo i u svojoj knjizi fotografija sto mjesta na svijetu koja obavezno treba posjetiti barem jednom u životu, priča Rene.

Rene Staud fotografijom je fasciniran od djetinstva. Prvo priznanje za svoj rad dobio je već u dvanaestoj godini, osvojivši nagradu za fotografiju. Kako nije uspijevao pronaći odgovarajući posao nakon školovanja, počeo je snimati vjenčanja što mu je probilo put do oglašivačke industrije. Vrtoglavi uspon u karijeri postigao je svojim sustavom osvjetljenja, a 1985. preselio se u Leonberg gdje je otvorio veliki studio koji danas koriste fotografi iz cijele Njemačke i Europe.

Prvo auti, onda žena

Nakon gotovo pola stoljeća bavljenja fotografijom, Rene je najponosniji na posao koji je radio za Aston Martin, Aston Martin Art Collection. - To su moje najimpresivnije fotografije, uvjeren je Staud koji, kaže, treba najmanje dva do tri dana za svaku fotografiju koju je načinio. - Slike automobila dolaze iz mene, iz moga srca. Moja supruga uvijek kaže da mi je na prvome mjestu auto pa onda ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:42