KRALJICA PLETIVA

FOTO: UMRLA MODNA DIZAJNERICA SONIA RYKIEL Ove kreacije obilježile su njezin lik i djelo

PARIZ- Francuska modna dizajnerica Sonia Rykiel umrla je u dobi od 86 godina, objavili su ured predsjednika Francoisa Hollandea i dizajneričina kći u četvrtak.

"Sonia Rykel bila je slobodna duha, pionir koji je prokrčio vlastiti put", navodi se u izjavi iz ureda francuskog predsjednikova ureda.

"Ona nije bila inovativna samo u modi, već i u stavu i načinu života, i ženama je ponudila slobodu kretanja", dodaje se.

Models applaud French designer Sonia Rykiel at the end of her Spring-Summer ready-to-wear women's fashion collection for 2004 in Paris, France, October 9, 2003. Sonia Rykiel, known for her brightly coloured striped outfits, has died at the age of 86, the parent company of the fashion label she founded said August 25, 2016.    REUTERS/Charles Platiau/File Photo
REUTERS

Nathalie Rykiel, umjetnička direktorica modne linije Rykiel, rekla je: "Moja majka umrla je oko 5 ujutro u svojem pariškom domu od posljedica Parkinsove bolesti".

Jedna od najistaknutijih modnih dizajnera koja je prozvana "kraljicom pletiva" otvorila je svoj prvi butik 1968. godine.

Njezina se karijera razvila u jeku prosvjeda mladih 1960-ih dizajnom u kojemu je zamijenila staromodna odijela opuštenom odjećom, a pletivo prugastog uzorka postao je njezin zaštitni znak.

Kako stoji na njezinoj internetskoj stranici, Rykiel je pozvala žene da budu "ekscentrične, zavodljive, tajnovite i da stvore vlastiti stil".

Tijekom 2012. dizajnerica je objavila da joj je dijagnosticirana Parkinsonova bolest 15 godina prije.

U prvo vrijeme spoznaju o bolesti držala je za sebe, ali kad su simptomi postali suviše očiti da bi ih mogla prikriti progovorila je o tome u knjizi koju je napisala, navela je modna stranica WWD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:37