PLEMENITA ŽIVOTINJA

FOTO: VJERAN PAS POMAGAČ TJEŠI SVOG MALOG PRIJATELJA U BOLNICI Prizori nježnog labradora s autističnim dječakom obišli su svijet i ganuli sve

 Louise Goossens / CCDHB

Kad je prošloga tjedna autistični dječak s Novog Zelanda posjetio bolnicu kako bi napravio magnetsku rezonancu, njegov je vjerni prijatelj čitavo vrijeme bio uz njega.

9-godišnji James Isaac iz Wellingtona zbog svoga stanja ima psa pomagača, prelijepog crnog labradora Mahea.

Plemenita životinja bila je uz svojeg malog prijatelja tijekom čitavog pregleda te kasnije tijekom Jamesovog boravka u bolnici.

Bolnički fotograf Louise Goossens iskoristio je priliku i načinio niz dirljivih fotografija Jamesa i Mahea.





SERVICE DOG IN HOSPITAL: When autistic 9-year-old James Isaac of Wellington, New Zealand, visited the hospital to get an...

Posted by FB Newswire on 24. veljače 2016




Inače, postoji više različitih vrsta pasa pomagača: neki vode slijepe, rehabilitacijski psi pomažu pri oporavku od ozljeda ili operativnih zahvata, terapijski psi pomažu djeci s motoričkim smetnjama, a vrlo su korisni i kao pomoć osobama s autizmom, epilepsijom i sličnim poremećajima.

Najčešće se koriste labrador retriveri ili golden retriveri. Osim što su vrlo inteligentni i imaju blagu narav, na te pse i sami korisnici najbolje reagiraju. Labradori su poznati i po tome što imaju tzv. 'meko nepce' ili 'meka usta', tj. ono što nose u ustima nikad neće prejako stisnuti pa su tako u stanju u ustima donijeti jaje, a da ga ne zdrobe. Zbog te su svoje osobine naročito pogodni za rad s djecom.

Stručnjaci kažu da zapravo svaki pas može postati pas pomagač, ali najčešće se koriste labradori i goldeni jer ih ljudi najviše vole. Da bi postali psi pomagači, psi prolaze temeljitu obuku koja traje više od godinu dana. Pas se prvo temeljito pregleda jer prije škole mora biti potpuno zdrav, zatim prolazi testiranje da bi se utvrdilo za što je najbolji: za vođenje slijepih, rad s djecom ili nešto treće.

Psi na obuku kreću kad navrše godina dana i par mjeseci, a do tada žive u obitelji socijalizatora. To su volonteri koji udomljavaju štene na godinu dana, paze ga, čuvaju i uče jednostavne stvari, primjerice da obavlja nuždu vani, da sjedne, legne, da šapu. Tek dobro socijalizirani pas može nastaviti svoje školovanje i zato su socijalizatori u čitavoj priči vrlo važni.

Jedna od institucija koje se bave obukom pasa pomagača kod nas je Centar Silver , smješten u zagrebačkoj Dubravi. Oni obučavaju pse pomagače, a osobe koje trebaju psa mogu ga dobiti potpuno besplatno.

U centar je upravo stiglo novo leglo malih crnih labradora koji čekaju svoje privremene udomitelje pa ako želite udomiti psića na godinu dana i time neizmjerno pomoći centru i kasnijim korisnicima pasa, javite se u Centar Silver na broj 01/2394 451 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ovo su psići koji traže svoje privremene udomitelje:

Foto: Centar Silver

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:43