OPTUŽEN ZA ŠVERC DROGE

Genijalac ispao totalno glup: Slavni fizičar u zatvoru zbog droge. Sve mu je smjestila Miss bikini?

Zamišljao je slatko putovanje u Boliviju sa ženom iz snova, a završio u jednom od najozloglašenijih zatvora u Argentini.

Nakon što je u siječnju ove godine uhapšen u zračnoj luci u Buenos Airesu jer je u koferu nosio dva kilograma kokaina, ugledni britansko-američki fizičar Paul Frampton (68) ovih dana iščekuje početak suđenja. Bude li proglašen krivim, Paul Frampton, dugogodišnji profesor na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, mogao bi dobiti i 16 godina zatvora. No, njegova bivša supruga, kao i kolege, uključujući nobelovca Sheldona Glashowa, uvjereni su u Framptonovu nevinost te su nedavno poslali pismo argentinskoj predsjednici Christini Kirchner s molbom da intervenira.

Naivna budala

- Paul je briljantan fizičar koji svijet promatra u terminima jednadžbi. I njegovi prijatelji mogli bi potvrditi da je potpuno smušen. On je naivna budala - izjavila je Sunday Telegraphu Anne-Marie Frampton (71), bivša supruga zatočenog fizičara. Framptonovi su se razveli 2008. godine, nakon 15 godina braka, ali su ostali dobri prijatelji. Anne-Marie Frampton strahuje da bi njezin bivši suprug, koji ima problema s visokim tlakom i plućima, mogao umrijeti u zloglasnom zatvoru Villa Devoto, gdje dijeli prostor sa 79 zatvorenika.

Paul Frampton rođen je u Velikoj Britaniji, gdje je diplomirao fiziku na Oxfordu. Uspješnu karijeru izgradio je u SAD-u, a specijalnost mu je fizika elementarnih čestica, područje u kojem je objavio brojne zapažene radove. Iako na pragu sedamdesete, Frampton se posljednjih godina ponaša kao neobuzdani mladac. Najprije je 2005. u Chapel Hillu uhićen zbog vožnje u pijanom stanju, a onda je otputovao u Kinu kako bi se oženio mladom ženom s kojom se upoznao preko interneta. Ipak, nakon susreta s njom povukao je svoju bračnu ponudu. Preko interneta je počeo i romantičnu vezu sa 32-godišnjom ljepoticom koja se predstavila kao Denise Milani. Porijeklom iz Češke, Denise Milani 2007. godine postala je Miss svijeta u bikiniju, a zatim je gradila karijeru modela koji reklamira žensko rublje.

Emocionalno nezreo

- Gospođica Milani rekla mi je da voli starije muškarce pa smo on-line putem dogovorili susret u Boliviji - rekao je Frampton argentinskim novinarima. Kad je došao u Boliviju, navodna Milani već je otišla i poručila mu da će ga čekati u Bruxellesu. Zamolila ga je da ponese njezin kofer s donjim rubljem koji mu je uručio jedan sredovječni muškarac. Frampton je zatim odlučio otputovati u Bruxelles preko Buenos Airesa, gdje se zadržao par dana. Naposljetku se, na nagovor prijatelja, odlučio vratiti u SAD uvjeren da će tamo dogovoriti sastanak s Milani i uručiti joj njezin kofer. No, u zračnoj luci u koferu je pronađen kokain pa je Frampton strpan u zatvor.

- Paul je usamljen muškarac koji je donio glupu odluku, ali ne zaslužuje zatočeništvo zbog šverca droge - rekao je Marc Williams, profesor matematike na Sveučilištu Sjeverne Karoline, koji je organizirao kampanju podrške Paulu Framptonu.

Što se tiče Denise Milani, ona je u posjetu obitelji u Češkoj i ne postoji nikakav dokaz o njezinoj upletenosti u cijelu priču. Mnogi drže da je Frampton bio žrtva južnoameričkih mafijaša.

- Paul je šarmantan muškarac, ali je njegova emocionalna zrelost na razini djeteta. Da nije tako tragično, cijela priča bila bi smiješna. Paulova glupost mogla bi ga stajati života - zaključila je Anne-Marie Frampton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:26