IVAN'S BUTCHERY

Ivan Špehar je kao dijete jeo meso dvaput godišnje, a sada je vlasnik mesnog biznisa u Sydneyju

 www.ivanssmallgoods.com.au

Ivan Špehar, sada 75-godišnjak, 11. studenog 1965. godine stigao je u Australiju, a sa sobom je u novu domovinu donio samo jedno - svoje mesarske vještine koje je klesao od 15. godine kao pomoćnik mesaru u Slavoniji, gdje su njegovi roditelji bili poljoprivrednici, piše Croexpress.

- Nikad neću zaboraviti taj datum - prisjeća se Ivan pa dodaje: - U to vrijeme smo jeli meso možda dvaput godišnje.

Kad se doselio u Australiju, kratko je radio u tvornici metala u Port Kembli, a onda se, nakon što je upoznao suprugu Željku, zaposlio u Illawarri, gdje se učio klanju ovaca. Nakon toga, radio je jedno vrijeme u Sydneyu, prije nego je otvorio svoju prvu radnju 1972. godine. Kasnih 80-ih već ih je imao 13 – a zatim skoro bankrotirao.

- Skoro sam izgubio i hlače - govori Ivan. Srećom, pronašao je partnera, šogora Adama Grujčića, te je stari supermarket pretvorio u mesnicu koja i danas postoji u Chester Hillu. Poznata je pod imenom 'Ivans Butchery', a službeno se zove 'Ivans Small Goods'.

Dugi redovi delicija poput mariniranih i dimljenih šunki, komadi špeka i kulena rade se iza trgovine, u maloj tvornici koja nalikuje na labirint. Svakog tjedna, 60 do 80 komada stoke i do 200 svinja se trančira, dimi, fermentira i stavlja u omote, da bi se pojavili kao deseci proizvoda.

Špehar je već pola stoljeća i aktivan član hrvatske zajednice. Predsjednik je Hrvatskog kluba 'Sydney Punchbowl' koji svakog posljednjeg petka u mjesecu organizira Riblju večer, a čanovi kluba organiziraju i tradicionalni božićni ručak, božićnu zabavu, doček Nove godine, kao i rana predavanja i praćenje sportskih događanja.
Ivanova priča je klasična priča o sposobnom Hrvatu koji je, iz ničega osim vlastitih vještina, marljivosti i upornosti, ostvario svoj – australski san, piše Croexpress.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:18