PRVA DAMA SFRJ

Jovanka Broz otvorila dušu u velikom inetrvjuu: 'Tito je volio žene više nego Sulejman Veličanstveni!'

'Razlika od 32 godine nije predstavljala nikakvu smetnju među nama. Naprotiv! Na dobar način mi smo se pratili', ispričala je Jovanka

Slobodna Bosna u najnovijem broju donosi ispovijest Jovanke Broz, koja otkriva kako je nekadašnja partizanka Jovanka Budisavljević postala drugarica Broz, progovara o zakulisnim igrama političara u bivšoj Jugoslaviji koji su je uspjeli odvojiti od predsjednika, a komentira i Titovu veliku sklonost ka pripadnicama ljepšeg spola.

- Vjerujte mi, Josip Broz je žene volio više i od Sulejmana Veličanstvenog, ispričala je Jovanka, a prenijele Nezavisne novine.

Prepričala je i kako je do većeg zbližavanja među njima došlo u vrijeme prve operacije kojoj je Tito, zbog bruha, bio podvrgnut 1947. na Brdu kod Kranja.

- Ta operacija nije prošla lako i jednostavno; u jednom trenutku došlo je i do ozbiljnih komplikacija. Ja sam tih dana bila stalno uz njega. Kada se počeo oporavljati, kako bi mu skratila vrijeme, čitala sam mu naše najljepše epske pjesme. Njemu je to bilo nepoznato. Rodio se i rastao u drugoj sredini. To naše nasljeđe jako mu se dopalo. Imala sam osjećaj da uživa slušajući me, ispričala je Jovanka Broz.

Govorio je kako je njegov život bio težak, ispunjen stresovima i osobnim gubicima.

- I osjećam da bih s tobom sebi osigurao mir i sreću, rekao mi je tada bez okolišanja, ispričala je Jovanka.

- Razlika od 32 godine nije predstavljala nikakvu smetnju među nama. Naprotiv! Na dobar način mi smo se pratili, posebno kad je bila riječ o slobodnom vremenu. Tito je igrao bilijar, naučila sam ga i ja uz njega. On je išao u lov, bio je odličan strijelac, ali i ja sam u ratu naučila pucati. Zajedno smo išli i u ribolov, ali ja sam imala više strpljenja. Plivali smo zajedno; ja bolje od njega. On je imao vrlo razvijen osjećaj za muziku, a ja sam bez sluha. O politici da i ne govorim: on tako nadmoćan, ali ni ja nisam bila apolitična, ispričala je sve o njihovom odnosu Jovanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:03