SPAS ZA PACIJENTE S NEUOBIČAJENOM DIJAGNOZOM

Kirurg za specijalne situacije: Moje 3 metode za vađenje stranog tijela iz organizma

Svjetska statistika: U tijelu se nađu boce, šalice, tuljci, drške, teniske loptice...
Zagreb, 161111.doc. dr. sc. Mario Zovak sa Klinike za kirurgiju KBC Sestara Milosrdnica.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Nedavni hitni slučaj kad je dežurna kirurška služba morala intervenirati i izvaditi protuavionski metak iz anusa 50-godišnjeg časnika HV-a koji se njime samozadovoljavao , samo je jedan od čestih slučajeva u kojima liječnici moraju intervenirati kako bi pacijentu s takvom, neuobičajenom dijagnozom spasili zdravlje, ali i život.

Većina ovakvih medicinskih intervencija odvija se na Hitnoj službi KBC Sestre Milosrdnice, a pročelnik Odjela abdominalne kirurgije dc. dr. Mario Zovak za Jutarnji kaže:

- Koliko god bili javnosti interesantni, ovakvi slučajevi najčešće su banalni kirurški problemi, jednostavni za rješavanje. U većini slučajeva, pak, operativni zahvat uopće nije potreban.

Pacijenti s ovakvim problemima na kirurgiju se javljaju isključivo sami, i to ne odmah, nego tek kad se dobrano sami izmuče i shvate da si ne mogu sami pomoći. Pomoć znaju potražiti isti dan, ali znalo se i događati da se jave u bolnicu tek nakon nekoliko dana kad počnu osjećati velike bolove.

- U skoro svim slučajevima koje smo mi imali, radilo se o vađenju stranih tijela iz anusa. Većinom se radi o muškarcima, svih životnih dobi i zanimanja. To su sasvim normalni ljudi, nikakvi "freakovi", ali prilikom seksualnih igrica dogodio im se, eto, problem koji nisu mogli sami riješiti, kaže dc. dr. Zovak i nastavlja:

- Postoje tri metode obrade pacijenata u takvim slučajevima. Prva metoda je klasična proktologija. Pacijent se sagne, nadlakti i mi potom ambulantnim zahvatom, ručno ili instrumentom hvatalicom, pokušamo izvući strano tijelo. Ako to ne uspije, onda se primjenjuje druga metoda. Osoba se anestezira, ne osjeća bol, i kad joj se potpuno opuste mišići, onda mi opet ručno pokušavamo izvaditi predmet iz anusa.

Ukoliko ni to nije moguće, tek u trećoj metodi, poslužimo se operativnim kirurškim zahvatom u općoj anesteziji. Tada pacijentu napravimo mali rez na trbuhu i potiskujemo predmet prema rektumu, završetku debelog crijeva, kako bismo ga izvukli. Nakon neoperativnih zahvata pacijent se odmah pušta na kućnu njegu ili par sati nakon što se probudi iz anestezije, a onima koji prođu operaciju trbušne šupljine, oporavak u bolnici traje oko tjedan dana, kaže dc. dr. Zovak.

U kontaktu s takvim osobama, doznajemo, osobita pažnja polaže se na poštivanje njihove privatnosti budući da su, objašnjavaju nam u bolnici, seksualne sklonosti pacijenata u sferi duboke intime.

- Izrazito smo protiv neukusnih primjedbi i šala koje povremeno čujemo na račun tih ljudi, a odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata nas obvezuju da ih zaštitimo od toga, poručuju iz KBC Sestre Milosrdnice.

Kad se pacijenti s takvim problemima pojave u bolnici, propadnu u zemlju od srama. Neugodno im je što su morali otkriti svoje seksualne tajne, ali uvijek prevlada razum i želja za pomoći naspram možebitne osude ili ismijavanja.

- Nikad ljude ne pitamo za razloge koji su ih doveli u ovakvu situaciju. Ne zanima nas njihova seksualnost niti ih ispitujemo o bilo čemu o njihovoj intimi. Zanima nas samo o kakvom se stranom tijelu radi, pojašnjava Zovak.

Predmeti koji se vade iz anusa unesrećenih pacijenata obično su seksualne igračke, ali i razne bočice, kozmetički preparati, svijeće i sl. Doktor Zovak nedavno je osobno ručno izvadio Nivea deodorant i bočicu Pago soka od jagode. Njegova klinika ne vodi točnu evidenciju o izvađenim stranim tijelima iz anusa, ali prema statistici kirurškog glasnika na koji nas je uputio, podaci su zastrašujući:

- 32 boce, 12 šalica, 6 plastičnih tuljaca, 10 držaka od metle, 3 kravlja roga, 23 vibratora, 15 dilda, 2 špahtle za žbukanje, 3 ručne svjetiljke, 2 teniske loptice... Nadalje, 4 mrkve, 2 krastavca, 2 banane, 2 glavice crvenog luka te po jedna jabuka, korijen peršina pa čak i cijela salama.

Zabilježen je čak i slučaj pacijenta koji danima nije potražio pomoć pa mu je krumpir, kojim se zadovoljao, u debelom crijevu doslovno proklijao.

- Ovakvi slučajevi su najopasaniji jer ako se odmah ne potraži liječnička pomoć, strano tijelo stalno pritišće stijenku crijeva koja može puknuti pa da se sadržaj crijeva razlije po trbušnoj šupljini. Tako se može dogoditi sepsa i u konačnici smrt, apelira dc. dr. Zovak da svi bez obzira na osjećaj srama, odmah potraže liječničku pomoć na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:51