MINI EKSPERIMENT

FOTO: ŠEST NAŠIH ČITATELJICA U VELIKOM MAKEOVERU Zaboravite botoks i kirurški nož, evo kako smo frizurom i šminkom damama skinuli nekoliko godina!

Dobrom frizurom može se postići da je lice uže, jagodice izraženije, a oči istaknutije, a ako je pogođena, rezultat može biti zapanjujuć

Ako vapite za promjenom izgleda, ne morate nužno razmišljati o kirurškim zahvatima, injekcijama botoksa i ekstremnim kozmetičkim tretmanima pomlađivanja.

Nekad je dovoljno samo skoknuti do dobrog frizerskog salona. Upravo smo to pokušali dokazati mini natječajem Jutarnjeg lista, gdje smo pozvali sve naše čitateljice starije od 40 godina da se prijave na proljetni makeover za promjenu izgleda. Šest odabranih nagradili smo novom frizurom i profesionalnom šminkom. I sve su naše dame procvjetale. Danas svjedočimo anti-ageing frizurama koje, reći će stručnjaci, imaju gotovo iste rezultate kao i zahvat faceliftinga -može se postići da je lice uže, bore izglačane, čeljusne kosti vidljivije, jagodice izraženije, koža toplija, a oči mogu biti veće i naglašenije. Upravo se zbog toga mnoge žene u srednjim godinama radije odlučuju na bezbolnu promjenu frizure, umjesto na skupu i invazivnu operaciju nakon koje slijede dani, pa i tjedni oporavka.

Promjena imidža

Anti-ageing frizure, novi trend u svijetu, često su gotovo dvostruko skuplje od standardnog “šišanja i farbanja”, no svakako su i dalje daleko jeftinije od facelifting operacije ili injekcije botoksa.

Mnoge žene muče tanke vlasi i nedostatak volumena, no kako bi prevarili proces starenja bitno je održavati kosu što zdravijom. To se može postići uravnoteženom prehranom s puno proteina i željeza te vježbanjem koje smanjuje stres.

No, važno je i da se svaka žena osjeća ugodno s frizurom koju nosi, smatra vlasnik frizerskog salona Urban Krešimir Bezjak, koji je zaslužan za dramatičan preobražaj naših čitateljica.

- Bez obzira na kvalitetne tehnike šišanja i pravilnog odabira boje, frizura je dobra onoliko koliko je žena dobro nosi, stoga smo prije makeovera sa svim klijenticama porazgovarali i pripremili vizuale kako bismo im dočarali svoje ideje i zajedno s njima osmislili njihov novi izgled - rekao je Bezjak koji u Zagrebu vodi frizerski salon s timom od desetak uvježbanih frizerki.

Kaže da će bolju promjenu napraviti frizer koji ženu vidi prvi put u životu, nego stalni frizer s kojim se već razvilo svojevrsno prijateljstvo, jer može objektivnije sagledati situaciju.

Šminka za svaki dan

Uz laskavu frizuru najveći učinak u prikrivanju znakova starenja može se postići strateškim makeupom. Šminkom valja istaknuti prednosti, a sakriti nedostatke, savjetuje Petra Janković, vizažistica Oriflamea.

- Prvo treba utvrditi tip kože da bi se mogla nanijeti podloga i odgovarajući puder. Zatim se po obliku lica naglašavaju konture i prema novoj boji kose se bira makeup za oči i usta. U sklopu makeovera sve su klijentice dobile svakodnevni makeup, koji poslije i same mogu primijeniti. Najvažnije je sakriti nedostatke poput podočnjaka kako bi se izgledalo svježe i prirodnije, a samim time i mlađe - rekla je vizažistica Janković koja je uz pomoć vještih frizera naše klijentice pomladila za nekoliko godina.

Emina Bencek, 44

Siščanka Emina donedavno je imala poludugu smeđu kosu sa svjetlijim pramenovima, no zbog problema s četkom koja joj se upetljala u kosu dok ju je sušila, sama se ošišala skroz kratko. Kratku frizuru željela je učiniti modernom pa je pramen kose na šiškama obojila u plavo-zelenu nijansu koja drastično odudara od smeđe kose.

- Od mladosti sama eksperimentiram s dužinom i bojom kose, a prijavila sam se na makeover jer želim promjenu - rekla nam je Emina koja radi kao zaštitarka, a po struci je trgovkinja. Kaže da nema te boje za kosu koju nije isprobala. Bila je crvena, ljubičasta, potpuno sijeda s roza pramenovima... A sada se nada nekoj modernoj frizuri uz koju će se osjećati još mlađe.

Ima problema s kožom pa ponekad od dekorativne kozmetike koristi samo puder i sjajilo. Oči uopće ne šminka jer, kaže, ne zna kako se što nanosi.

Budući da Emina ima dosta tanku kosu s tragovima prijašnjih boja, nespretno napravljenu kratku frizuru i plavo-zeleni pramen koji joj ne laska, odlučili smo spasiti situaciju i napraviti lijepu pixie frizuru s akcentom na boji. Kosa joj je drastično posvijetljena u modernu nijansu sive boje s ljubičastim odsjajem. Emina se jedva prepoznala kada se pogledala u ogledalo i oduševljeno rekla da izgleda bolje nego ikad.

Sana Collich, 43

Istrijanka Sana već dugi niz godina nosi istu frizuru - ravnu dugu svijetlo smeđu kosu. Iako je ponekad posvijetli plavim pramenovima, kosa joj je s vremenom postala beživotna.

- Kći me prijavila na makeover jer misli da mi je potrebna promjena, a ja sam je odlučila poslušati i riskirati - rekla nam je Sana koja radi u srednjoj školi u Puli, a sve svoje slobodno vrijeme posvećuje obiteljskom poslu s konjima.

Mnogo vremena provodi u prirodi i na suncu pa ima tamniji ten. Sana kaže da dekorativnu kozmetiku koristi samo za svečane prilike, a i tada stavi samo malo pudera, možda maskaru na oči i ruž na usne.

Sanina je kosa lagano kovrčava, ali je predugačka i kemijski isušena raznim bojama. Nova frizura je kraća i slojevita, s mnogo više volumena, a boja je toplija i sjajnija zahvaljujući raznim preljevima. Važan dio Sanine lepršave valovite frizure su i šiške koje joj nježno uokviruju lice.

Uz čari makeupa napokon su do izražaja došle njezine prodorne plave oči, te pravilne čeljusne i jagodične kosti, a lice djeluje odmorenije i toplije.

- Sama se na ovakvu promjenu nikada ne bih odvažila. Trebat će mi vremena da se priviknem na svoj novi moderan izgled, no kći će sigurno biti zadovoljna - poručila je Sana.

Maja Bunjan, 43

Kada je nakon napornog radnog dana u novinama vidjela poziv za prijavu na makeover, Zagrepčanka Maja nije razmišljala niti trenutka.

- Cijeli dan sam provela bojajući ogradu i sva sam bila prljava i umorna, i pomislila sam da je to upravo ono što zaslužujem i da imam pravo na zabavu - rekla nam je Maja, majka troje djece, koja zajedno sa suprugom radi u vlastitom obrtu za programiranje.

Kaže da rijetko ide na frizuru, možda dva ili tri puta godišnje, a nekada se i sama upusti u bojanje kose. Boji se u plavo, a prirodno ima smeđu kosu pa joj je zato najbitnije da pokrije izrast. Koristi dekorativnu kozmetiku, ali kaže da se zapravo ne zna šminkati. Toniranu kremu, ruž i maskaru svakodnevno koristi.

Majinu poludugu ravnu plavu kosu s pramenovima, zamijenila je moderna lob frizura, odnosno duga bob frizura dužine do ključnih kostiju. Kosa je zadržala plavu boju, ali je prirodni izgled dobiven različitim preljevima koji na svjetlu daju puderasto ružičasti odsjaj. Takva se frizura slaže s Majinim velikim plavim očima i ružičastim obrazima. Slojevitim šišanjem postignut je prirodni volumen kose, a duge šiške su istaknule Majine oči, dok su makeupom uklonjeni podočnjaci i bore oko očiju. Rezultat je svježiji izgled, koji Maji skida nekoliko godina.

Majda Milevoj Klapčić, 42

Knjižničarka, profesorica talijanskog i majka troje djece iz Labina prati modu i voli nove zabavne promjene pa je prijavom na makeover poželjela spojiti oboje.

- Samo neka ne budem crna, sve drugo može! Suprug mi je rekao da me neće voziti kući ako me ne prepozna - rekla nam je veselo Majda koja nosi poludugu plavu kosu koju redovito boji od svoje 26. godine kada je posijedila. Od tada se upuštala u ruke prijateljice frizerke, a jedno je vrijeme nosila crvenu, ali i kraću kosu. Baš kao što voli modne trendove, voli i šminku pa svakodnevno nanosi BB kremu, maskaru, ruž i olovke u boji.

No, plava boja kose ne odgovara njezinom toplom tenu, a gusta kosa, deblje dlake pada joj na lice te ga zatvara. Rješenje je kraća frizura sa šiškama kojom se rasporedila težina kose, te puderasta boja s bakrenim nijansama koje se prelijevaju. Gornji dio kose je obojen u svjetlije nijanse kako bi se i vizualno naglasila lepršavost.

Toplim nijansama makeupa naglašene su oči, usta i jagodične kosti, a kraćom lepršavom kosom tamnije boje lice djeluje otvorenije. Majda kaže da se dosad nije šminkala ovakvim zemljanim, toplim nijansama, ali da sada i sama vidi da joj odgovaraju te da je čine mlađom.

Lidija Knezović, 42

Zaposlena ekonomistica i majka troje tinejdžera iz Donje Zdenčine, u okolici Zagreba prijavila se na makeover jer se sama nikada ne bi odvažila na veću promjenu u svog izgleda. Po zanimanju je ekonomistica, a radi kao interni revizor u Fini.

- Spremna sam na sve promjene, a očekujem preobražaj - rekla je Lidija, koja nikada nije sama eksperimentirala s frizurama, nego redovito posjećuje frizerske salone. Kaže da je jedno vrijeme imala poludugu kosu, no već duže vrijeme nosi kratku frizuru. Ne nosi teški make up, već rutinski stavlja BB kremu, maskaru i ruž.

Ima gustu kratku kosu tamnosmeđe boje, a fokus makeovera je bio na promjeni boje. Crvenim i bakrenim nijansama preljeva vraćena joj je toplina u lice. Modernom razbarušenom frizurom s visoko podignutim šiškama lice joj se otvorilo i posvijetlilo, a dobiva se dojam da je koža podignuta, zategnuta i bez bora.

Šminkom joj je ujednačen ten i prekriveno prirodno crvenilo, a micanjem šiški s čela i jačom šminkom Lidijino lice je otvorenije.

- Dobila sam očekivano - komentirala je Lidija nakon makeovera, dodavši da joj se sviđa nova boja te da kasnije vjerojatno neće nositi ovakvu frizuru jer je ne zna nositi niti sama napraviti.

Mirjana Nevistić, 50

Ekonomistica i majka petero djece iz Tomislavgrada u susjednoj Bosni i Hercegovini, prijavila se na makeover jer se nije osjećala dobro sa svojom poludugom svijetlosmeđom frizurom.

- Zaglibila sam s ovom frizurom, ali to jednostavno nisam ja. Spremna sam na sve i jedva čekam promjenu - rekla nam je Mirjana koja u Zagrebu često posjećuje majku.

Nikada nije značajno eksperimentirala s frizurom, a svoju kosu povjerava frizerima koji održavaju njezinu boju. Redovito se šminka za posao, ali umjereno. Koristi samo puder, ruž i maskaru.

Mirjana ima gustu i jaku kosu, no nosi frizuru koja nije dobro definirana dužinom. K tome, boja kose joj je pretamna u odnosu na boju tena i očiju. Zato je njezina nova boja pet nijansi svjetlija, a gornji dio kratke prozračne frizure istaknut je pramenovima koji su još dvije nijanse svjetliji od nove boje. Rezultat je toplija boja s puderastim odsjajem. Šiške su joj maknute s lica i ovakvom kraćom frizurom napokon je do izražaja došlo Mirjanino lice. Jagodice, brada i velike tople oči istaknute su šminkom, a podočnjaci i bore su magično nestali.

- Napokon se osjećam normalno, čak i mlađe, iako nisam naviknula na toliko šminke - rekla je Mirjana koja je jedva dočekala da novu frizuru pokaže svojoj djeci.

snimili: Neja Markičević, Marko Todorov i Tomislav Krišto / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:15