RIGOROZNE MJERE

MANEKENKE U FRANCUSKOJ VIŠE NEĆE MOĆI RADITI BEZ LIJEČNIČKE POTVRDE Na snagu stupio zakon o anoreksiji, za premršave neće biti posla

Isabelle Caro, manekenka koja je bolovala od anoreksije o čemu je otvoreno govorila
 Profimedia, Newscom

U Francuskoj je ovog vikenda stupio na snagu zakon prema kojem će manekeni i manekenke te fotomodeli morati dostaviti liječničko uvjerenje da nisu previše mršavi. Liječničke potvrde tako će biti dokaz zdravlja, a konačni cilj je borba protiv anoreksije.

Kako piše britanski Guardian, od 1. listopada ove godine na snagu stupa još jedan zakon prema kojem će u časopisima, na reklamama i na internetskim stranicama morati biti posebno naznačeno ako je fotografija ili snimka prethodno retuširana.

Francusko Ministarstvo zdravlja navodi da je anoreksija suviše česta pojava među mladima, a najugroženiji su manekeni i manekenke. Liječnici su posebno upozoreni da obrate pažnju na indeks tjelesne težine (BMI) jer se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije osoba smatra mršavom ako je njen BMI ispod 18,5 jedinica, pothranjenom ako je ispod 18, a ozbiljno pothranjenom ako je ispod 17.

Prosječna manekenka visoka 1,75 m i teška 50 kg ima BMI 16.

Poslodavci koji neće poštovati zakon mogu biti kažnjeni novčanom kaznom do 75.000 eura (oko 560.000 kn) ili zatvorom do šest mjeseci. Tvrtke i agencije koje ne istaknu retuširane fotografije kaznit će se novčanom kaznom do 37.500 eura (oko 280.000 kn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:52