PREPORUKE

ULTIMATIVNI TRIKOVI DOMAĆIH I STRANIH MANEKENKI ZA VRUĆE LJETO Ugledne ljepotice otkrivaju recept za njegu kose i tijela: Zaboravite botoks...

 
Anita Dujić, Jelena Orešković, Kristina Šalinović i Iris Rajčić
 Jakov Prkić, Bruno Konjević, Neja Markičević, Berislava Picek / Cropix

U vruće doba godine tijelu je potrebno posvetiti puno više pozornosti. Kosa i koža, kažu stručnjaci, zapravo ne vole pretjerano sunce i morsku vodu, kao ni činjenicu da se neprestano znojimo, zbog čega našem tijelu nedostaje vode. Zato je potrebno, više nego u ijednom drugom dobu godine, piti dovoljno vode i hidrirati kožu.

U knjizi “Supermodel tips”, koju potpisuje Carly Hobbas, nalazi se niz savjeta kako se ponašati prema koži i kosi. Neke od tih savjeta daju supermodeli - među kojima su Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Lily Aldridge i brojne druge. Sve one ženama diljem svijeta preporučile su na koji način mogu održati svoju kožu i kosu lijepom, a mnogi od tih savjeta posebno su korisni u ovo doba godine.

Pijte puno vode

Među njihovim savjetima mnogo je onih koji su svima već dobro poznati - primjerice, o važnosti uzimanja dovoljne količine vode svakoga dana, preko nužnosti da se koža dovoljno njeguje. No, vrhunski modeli, kojima je njihovo tijelo zapravo posao, daju i neke zanimljive preporuke. Jedna od njih mnogim ženama vjerojatno nije pala na pamet: u vruće dane, poput ljetnih, kreme za lice i tijelo trebalo bi rashlađivati, jer nije dobro da su izložene visokim temperaturama. Zbog toga ih je najbolje staviti u hladnjak, savjetuje autorica knjige. Osim toga, saznajemo kako je kokosovo ulje idealan način da se skine šminka i istovremeno hidrira koža, kao i na koji način dan nakon dobrog provoda u nekom noćnom baru na plaži umiriti natečenu kožu oko očiju.

U knjizi se nalazi i pregršt savjeta za njegu kože, o kojima bi svaka žena tijekom ljeta posebno trebala voditi računa. Tako se preporučuje da se ujutro koža čisti dva puta ujutro te obvezno prije spavanja. Dnevna i noćna krema su nešto što nikako ne bi trebalo zaboraviti nanijeti, a za kožu tijela preporučuju se razna ulja, jer bolje hidratiziraju.

Sunce i more

Što se kose tiče, modeli savjetuju da se ona tek napola osuši fenom, a potom ostavi na miru, kako bi se sama osušila na zraku. To je preko ljeta lako, jer se brzo suši, a tako se dobije nestašniji, prirodniji izgled. Tijekom noći dobro je ostaviti masku na kosi, a ujutro je oprati, kako bi je kosa posve upila. Tu i je i zanimljiva preporuka - za kvalitetnu i sjajnu kosu potrebno je jesti puno tune, skuše i lososa, jer su to ribe koje imaju dosta masnih kiselina, koje su zaslužne za sjajnu kosu. No, utjecaj morske soli i sunca, koji nekad dovede do beživotne kose, može se ublažiti maskom koju je lako napraviti kod kuće: potrebno je samo pomiješati maslinovo ulje i avokado, to staviti na vrhove kose i nakon 20 minuta isprati.

Savjeti za kožu
  • piti minimalno osam čaša vode, a može i više. Vodu držati u hladnjaku, a dobro je dodati joj kriške limuna i krastavca, jer je zbog toga zdravija
  • držati kreme za njegu tijela na hladnom
  • koristiti kokosovo ulje za njegu. Ono uklanja šminku i prljavštinu, a i hidrirat će kožu.
  • dobra vijest za vruće dane: prije nanošenja šminke dobro je kožu oprati u hladnoj vodi, jer ona zatvara pore
  • koža ispod očiju je osjetljiva i najbolje pokazuje starenje, pa je potrebno redovito utapkavati posebne kreme na to područje
  • ne treba stalno nanositi šminku, posebno ako ste na godišnjem odmoru. Dovoljno je staviti običnu kremu za njegu kože i kremu sa zaštitnim faktorom.
  • lice treba ujutro oprati, a potom očistiti micelarnom kremom. Nakon toga staviti serum ili ulje na kožu, kremu za njemu i onu za zaštitu kože oko očiju. Prije spavanja sve opet treba očistiti i staviti noćnu kremu.
  • natekle oči može se umiriti tako da se na područje ispod očiju stavi malo grčkog jogurta i meda
Savjeti za kosu
  • najbolje je osušiti kosu na pola, a onda ostatak pustiti da se sam osuši. To je preporuka Claudije Schiffer, koja kaže kako je to najbolje za kosu koja pada slobodnije i prirodnije.
  • ako je moguće, idealno bi bilo masku za kosu ostaviti preko noći na glavi. Treba je nanijeti od sredine prema vrhovima, a ne na korijen. Ujutro je isprati.
  • jesti dosta tune, skuše i lososa, koji su puni masnih kiselina. Od njih je kosa sjajnija.
  • suhi šampon, ako ga već treba koristiti, najbolje je staviti prije spavanja
  • ako je kosa beživotna, na nju je najbolje staviti kombinaciju avokada i maslinova ulja. Smjesu treba držati na glavi 20 minuta, a potom isprati.
Anita Dujić

Ljeti, zbog izloženosti tijela suncu i moru, posebnu pažnju posvećujem njezi kože. Volim odmoriti kožu i kosu od preparata koje inače upotrebljavam, zbog čega koristim ulja za tijelo i kosu, sprej za kosu te kremu za sunčanje. Obvezno koristim arganovo i kokosovo ulje, kako za tijelo, tako i za kosu. Obično pustim da mi sol u kosi stoji po dva do tri dana, jer volim taj osjećaj i ne oštećuje mi kosu. Tada je samo tretiram sprejem za kosu i to je to.

Kristina Šalinović

Moja njena njega se svodi na to da za vrijeme tuširanja koristim piling za tijelo te uljem namaže lice, tijelo i kosu. Budući da pazim na put, obavezno nanosim kremu za sunčanje, faktor +50. Nakon mora ne ispirem kosu, nego odmah stavim sprej za zaštitu.

Jelena Orešković

Tridesete su mi donijele prve bore oko očiju. Taman kad sam počela pomišljati o popularnom botoksu, sasvim slučajno sam naišla na vježbe za lice instruktorice Annelise Hagen te sam ih počela izvoditi, isprva iz čiste znatiželje.

Danas su vježbe lica dio moje svakodnevne higijene, a njima zahvaljujući, ni u 38. godini uopće ne koristim kreme protiv bora ni kozmetičke tretmane, a pogotovo botoks. Ukradite od dana barem 30 minuta i vrlo brzo ćete vidjeti prve rezultate.

Iris Rajčić

Najvažnije za kožu lica je dubinsko čišćenje jer onda koža bolje upija kreme, postaje sjajnija, podatnija. Osobno imam suhu kožu i kous, pa barem jednom tjedno stavljam maske. Preko ljeta obavezno koristim kreme sa zaštitnim faktorom 30, i to sa UVA i UVB zaštitom.

SAVJETI TOP MODELA: Kako to rade žene koje na svom izgledu zarađuju milijune

Adriana Lima

Ako imate suhu kosu, ne perite je svaki dan. A ako imate jako, jako suhu kosu, perite je jednom tjedno. Imajte na umu da ulja pomažu da kosa izgleda bolje.

Lily Aldridge

Ako su vam oči natečene, odličan trik je staviti grčki jogurt s malo meda i nanijeti ga ispod očiju.

Claudia Schiffer

Prestanite sušiti kosu dok je još malo vlažna i pustite je da se dalje suši sama. Tako će izgledati živahno, a i neće izgledati baš savršeno, što je dobro.

Daphne Groeneveld

Nikad ne vezujte mokru kosu jer će ispucati.

Elle Macpherson

Pripremite se za bikini tako da ćete dobro istrljati tijelo. Može na suhom i mokrom - ja volim istrljati kožu pod tušem. To je sjajan način da se osvježiš, detoksiciraš se i osvježiš kožu.

Suki Waterhouse

Volim kokosovo ulje i nekad, ako mi je koža suha, znam umočiti ruke u staklenku kokosova ulja i razmazati ga po licu.

Christy Turlington

Sviđa mi se filozofija “manje je više”. Želim vidjeti svoju kožu i koristiti proizvode koji ističu ono što imam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:33