NAKON DUGE BOLESTI

UMRLA FRANCA SOZZANI Otišla je čuvena urednica talijanskog Voguea, koja je tijekom 28 godina uređivanja obilježila modno izdavaštvo

 Manfred Werner / cc

Legendarna urednica talijanskog Voguea Franca Sozzani preminula je u četvrtak u dobi od 66 godina u Milanu nakon duge bolesti, javlja Gloria.

Pod njezinim je vodstvom, koje je trajalo dugih 28 godina, talijanski Vogue postao jedna od najrevolucionarnijih međunarodnih publikacija. Kao jedna od najutjecajnijih ljudi u izdavačkoj kući Condé Nast International, otvarala je brojne kontroverzne teme vezane uz rasnu i rodnu pripadnost, seksualnost te žensku samosvijest i poimanje vlastitog tijela. Usto, bila je poznata po tome da je svom kreativnom timu davala gotovo potpunu slobodu što je rezultiralo fantastičnim suradnjama, od kojih će možda najzapamćenije ostati one s američkim fotografom Stevenom Meiselom.

Ona je i prva Vogueova urednica koja je u list pustila dotad u modnim krugovima ne baš omiljenu Kim Kardashian, s modnim je blogericama suradnju započela prije svih ostalih, a posljednjih je godina djelovala i kao ambasador mode za UN.

S njezinim odlaskom, modna je industrija ostala bez velikog vizionara, filantropa i obožavanog urednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:36