SRAMOTAN SLUČAJ

Naša ‘Teta Mina’ ovo nije zaslužila!

Ankica Jaki iz Križevaca bila je skrbnica glumice, koja je pak sa Stelom Maček imala ugovor o doživotnom uzdržavanju
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Iako je prošlo više od mjesec dana otkako je u 92. godini preminula legendarna glumica Mia Oremović, urna s njezinim posmrtnim ostacima još nije položena u grob. Do te apsurdne i ponižavajuće situacije došlo je zbog sudskog spora između glumičine skrbnice Ankice Jaki iz Križevaca i Stele Maček s kojom je Mia Oremović sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju prije osam godina.

Prema pisanju tjednika Gloria, spor je izbio jer obje žene žele preuzeti urnu i pokopati je, ali na različitim grobljima, a dok se ovaj sramotan slučaj ne okonča, pepeo “tete Mine” bit će na čuvanju na zagrebačkom Krematoriju.

Nije se predomislila

Naime, kći glumičine dobre prijateljice Stela Maček, s kojom je Oremović potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju prije osam godina, nastoji ispoštovati zahtjev koji je glumica potpisala 2002., da je se pokopa u grobnicu Hrvatskog društva dramskih umjetnika na Mirogoju. Da takav dokument postoji, potvrdili su i u HDDU-u, uz napomenu da ga je Oremović ove godine malo izmijenila, ali ni tada se nije predomislila oko lokacije.

Ankica Jaki, koja tvrdi da je daljnja rođakinja Mije Oremović, odlukom Centra za socijalnu skrb Zagreb Centar, postala je glumičina skrbnica prije tri mjeseca. Takva je odluka uslijedila nakon što je Psihijatrijska bolnica Vrapče, u kojoj se Oremović liječila na odjelu gerijatrije, zatražila od Centra da joj dodijele skrbnika.

Navodna usmena želja

Jaki ju je odvela u svoju obiteljsku kuću u Križevce, a nakon nekog vremena smjestila u Dom Novak za stare i nemoćne, gdje je i preminula. Sada tvrdi da joj je Oremović izrazila usmenu želju da je se pokopa u obiteljsku grobnicu Ankice Jaki u Križevcima.

- Stvarno je nevjerojatno da na kraju svog života Mia Oremović mora prolaziti takvu sapunicu. Ako se odluči da je na HDDU-u razrješenje slučaja, rado ćemo prekinuti ovu bespotrebnu i mučnu zavrzlamu - rekao je predsjednik HDDU-a Goran Grgić.

- Beskrajno sam razočaran što se događaju ovakve stvari s našim poznatim umjetnicima i znanstvenicima - istaknuo je glumac Relja Bašić, a predsjednica Hrvtskog društva filmskih djelatnika Nada Gačešić-Livaković rekla je: Ovo je stvarno nedopustivo i strašno za čuti. Mia je zaslužila da ode na vječni počinak u miru i bez ovakvog cirkusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:11