PROLJEĆE U VRTU

NAUČITE KAKO ZASADITI VRT Jutarnji list vam u utorak i srijedu donosi korisne knjižice 'Zdravi plodovi iz vašeg vrta' uz koje ćete postati pravi stručnjak

 Foto: EPH

Nema ničeg ljepšeg i slasnijeg od povrća iz vlastitog vrta. Ako ste spremni na avanturu koja se zove povrtnjak, u besplatnim knjižicama "Zdravi plodovi iz vašeg vrta" Jutarnjeg lista doznat ćete sve potrebne savjete za pripremu vrta te sadnju najdražih povrtnica, koje uz naše detaljne savjete lako možete uzgojiti sami.

Knjižice "Zdravi plodovi iz vašeg vrta 1 i 2" koje dolaze kao dar čitateljima na glossy papiru možete pronaći uz Jutarnji list, naredni utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka.

Povrće koje dolazi iz vrta na stol puno je hranjivije od onoga koje danima putuje od proizvođača do vas. Naime, uza sve suvremene mjere pakiranja i transporta, sigurno je da povrće s vremenom gubi dio vitamina, šećera i aromatskih tvari, a samim time i smisao konzumiranja. Uz to, sami ćete odrediti želite li i u kojoj mjeri tretirati svoje biljke za zaštitu od nametnika i korova.

Osim što u svom vrtu možete sami nadzirati uzgoj, koji je u pravilu puno kvalitetniji kada se radi o malim količinama za osobne potrebe, sigurno ćete manje odlaziti na tržnicu te ponešto uštedjeti i na kućnom budžetu. Razloga za vlastiti uzgoj je pregršt, a proljeće je pravo vrijeme da posadite svoje prve povrtne kulture.

U prvoj knjižici "Zdravi plodovi iz vašeg vrta 1", pronaći ćete sve o pripremi i planiranju povrtnjaka, doznat ćete zašto je važno držati se plodoreda i što je to malčiranje, kada treba saditi sjeme ili presađivati biljke. Također, otkrivamo kako napraviti gredice, kako i koliko treba zalijevati biljke te s kojim ćete se štetnicima i bolestima najvjerojatnije sresti u svojoj povrtnoj avanturi.

Nakon što ste u potpunosti pripremili svoj vrt za sadnju, u knjižici "Zdravi plodovi iz vašeg vrta 2" saznajte koje povrtnice možete posaditi već ovo proljeće u vašem vrtu.

Na kojim temperaturama uspijeva krastavac, koliko treba zalijevati papriku, na kojoj dubini treba saditi luk, nakon koliko vremena trebate brati rotkvice, i mnogo drugih konkretnih savjeta čeka vas u našem detaljnom vodiču kroz sadnju.

Zabluda je da za vrtlarstvo treba imati čarobne "zelene prste" ili mnogo zemlje. Imate li dvorište ili komad zemlje, bez puno muke možete napraviti ugodan kutak za uživanje u bojama, mirisima i okusima prirode.

Vrtlarenje je odličan način da više boravite u prirodi, uživate u plodovima svog rada, aktivno se odmarate, a istovremeno možete ostvariti i znatan doprinos kućnom budžetu. Vrijeme je za vrt!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:12