HRVATSKA MODA - KRAJ DEKADE

Opstali su rijetki. Oni nas uvode u novo desetljeće

Neki, kao što su Branka Donassy, Nada Došen i Ksenija Vrbanić, već su više od 20 godina u vrhu
 Goran Mehkek/CROPIX

Iza nas su jesenske modne revije, a dizajneri su ponovno u svojim studijima, smišljaju, crtaju i šivaju, jer će vrlo brzo krenuti novi val proljetnih revija. Nedavnim je Cro a Porterom tako privedeno kraju jedno inovativno, bogato i živahno modno desetljeće u Hrvatskoj tijekom kojeg se naša zemlja sve više približila europskoj modnoj karti.

Cro a Porter, Fashion Week, Dove Fahion.hr, Modni ormar i još niz drugih modnih događanja obilježili su posljednjih deset godina hrvatske mode te ujedno iznjedrili niz imena koje danas slobodno možemo svrstati u sam vrh hrvatske modne scene. Dizajneri, manekenke, stilisti, fotografi i mnogi drugi uspjeli su iskoristiti nove trendove na sceni i pozicionirati se među vodećim modnim imenima o kojima će se zasigurno još puno čuti.

- Odlika dobrih dizajnera jest da razmišljaju kad stvaraju kolekciju. Dobri dizajneri su oni koji ne kopiraju, već koji stvaraju nešto novo. Osim što rade i nude nove ideje, one trebaju biti i funkcionalne. Međutim, da bi naša moda bila konkurentna, dizajneri moraju biti školovani ljudi, jer talent je samo dio priče. Nije problem odjenuti manekenku, nego običnog čovjeka sa svim njegovim manama - kaže Nina Režek, profesorica na TTF-u i osnivačica Modnog ormara.

U moru imena koja su se pojavila prije deset godina, opstali su oni koji imaju dobru priču, ideju i koji stalno nude nekakve inovacije. Neki, kao što su Branka Donassy, Loredana Bahorić, Nada Došen, Linea Exclusive ili Ksenija Vrbanić, odnosno Xenia Design već su i više od dva desetljeća stup hrvatske mode. Nova lica koja su se u međuvremenu pojavila i preživjela buran period od 2000. do 2010. imaju dobre šanse opstati dugo kao i oni.

A gdje su još i modeli, stilisti, vizažisti...

Ne bi bilo pošteno ne spomenuti još niz drugih dizajnera kao što su Envy Room, Igor Galaš, Stjepan Ćuka, Ana Kujundžić, Igor Dobranić, Tomislav Bahorić, Madame Demode, Mustre, Amarie... No, osim dizajnera naša je modna scena bogatija i za niz top modela, poput Helene Šopar, Mateje Penave, Kristine Sajko i Adrijane Dejanović, stilista, poput Romana Deckera, Saše Joke i Petra Trbovića te vizažista, poput Saše Jokovića i prerano preminulog Tome Vrbana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:35