LJUDSKA OBIJEST

PRIJATELJI ŽIVOTINJA POZDRAVILI NIZOZEMSKI ZAKON Zabranili su uzgoj pasa s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo

francuski buldozi
 Ilustracija / ardea.com / Jean-Michel Labat / Ardea / Profimedia

Godinama veterinari diljem svijeta traže da se prestane s uzgojem nekih pasmina. Mopsevi, engleski i francuski buldozi, pekinezeri... Svi oni su slatki, no kratke njuške i zdepasta građa nose sa sobom niz problema: kronično ostaju bez daha, teško podnose vrućinu, a zbog naborane kože na njušci često imaju problema s infekcijama kože i očiju. Tu su još i problemi sa srcem te probavom. Svi ti problemi nastali su zato što su uzgajivači ciljano razvijali baš ovaj izgled koji psi danas imaju.

No konačno se dogodila promjena. Nizozemska je postala prva zemlja koja je odlučila da više neće izdavati rodovnike za pse s kratkim njuškama. To će se, jasno, drastično odraziti na uzgoj tih pasmina. Odluka je usklađena s nizozemskim zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo. Tome se morao prilagoditi Nizozemski kinološki savez, koji više ne izdaje rodovnike za navedene pasmine, već samo potvrdu o podrijetlu. Ona će službama olakšati pronalazak uzgajivača koji ne rade u skladu sa zakonom.

Ovu odluku pozdravili su veterinari diljem svijeta, koji godinama liječe iste male pacijente i vide njihovu patnju.

- Brahiocefalične životinje su djelomice ili potpuno hendikepirane tijekom cijeloga života, a njihovi skrbnici nisu bili ni svjesni da birajući životinju prema izgledu istodobno dobivaju cjeloživotnog pacijenta. Nije normalno ni 'tipično' da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda, već je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utječe na njegovu dobrobit - ističu veterinari iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske.

Jasno, nizozemska odluka oduševila je i brojne udruge za zaštitu životinja, među kojima su i naši Prijatelji životinja. Oni kažu da je zapravo zastrašujuće to što je u uzgoju životinja prioritet izgled.

- Takozvane čistokrvne životinje žrtve su ljudske obijesti i bezdušnog postupanja u kojemu si čovjek uzima za pravo projektirati izgled psa ili mačke kao da bira boju i veličinu automobila te manipulirati njihovom reprodukcijom i životom. Psi i ostale životinje koje se iskorištavaju za uzgoj ne postoje kako bi ispunjavale naše želje i prohtjeve niti od njih smijemo stvarati primjerke koje ćemo naručivati 'po mjeri'. Naši estetski zahtjevi prema drugim životinjama neprirodni su, neopravdani, okrutni i etički neprihvatljivi. Stoga pozivamo sve na udomljavanje umjesto kupnje - zaključuju iz udruge Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:16