OSNIVAČ PIRATE BAYA ZA JUTARNJI

Pročitajte kako je IT terorist Peter Sunde spasio WikiLeaks...

ZAGREB - Peter Sunde (32), suosnivač Pirate Baya i vodeći svjetski IT terorist, živi u Švedskoj, voli jesti pizzu, mrzi odgovornost, običan je, nefanatičan i ima pivsku škembicu.

Općenito, za jednog terorista, uopće se ne trudi biti neupadljiv, nego takav kakav jest, pa slobodno šeta okolo, nosi kričavo zelene tenisice, glasno preferira Abbu i drži govore protiv američke vlade ili njenih najvećih kompanija. Kad mu predstavnici tih kompanija kažu da zbog interneta više ne mogu zarađivati, on ih pita trebaju li oni uopće više zarađivati.

Dugo je bio samo njihov problem, no zbog činjenice da je putem novog softvera opet omogućio legalno financiranje WikiLeaksa, postao je i politički problem, s nesnosno jakim argumentima u korist svoje stvari.

U beogradski Dom omladine došao je kao gost SHARE konferencije upravo o tome održati predavanje pod naslovom “Copyfight”, ali i predstaviti Flattr, softver koji predstavlja korak dalje u decentralizaciji kontrole sadržaja na internetu, u ukidanju kontrole, u slobodi.

Kontrola sadržaja

Flattr je online softver koji korisniku omogućava doniranje novca pojedincima i inicijativama po principu “jedan klik, jedan dolar”. Jednostavno, svidi li vam se sadržaj stranice koju podržava Flattr, kliknete na “lajk” i donirate novac, nešto slično Facebookovoj aplikaciji koju koriste internet portali. Tako se i besplatno dostupni sadržaji mogu u konačnici isplatiti onima koji ih stvaraju, ali, još važnije, i unaprijediti postojanje besplatnih sadržaja na internetu kao takvih.

- Flattr ukida klasičnu tržišnu razliku između proizvođača i potrošača jer su njegovi korisnici i jedno i drugo. Navest ću primjer. Jedne njemačke novine na svom su portalu već uvele Flattr, pa možete donirati novac za pojedine članke. Međutim, možete donirati novac i za komentar pa kao čitatelj možete istodobno i novčano podržati komentar drugog čitatelja ili biti autor - objašnjava Sunde.

- Flattr je ubrzo postao veoma važan alat za financiranje WikiLeaksa kojemu su suradnju zbog političkih pritisaka otkazali PayPal, Visa, Mastercard i mnogi drugi. I zbog činjenice što omogućava uplaćivanje donacija WikiLeaksu Flattr je postao prijetnja. Naravno, ‘normalne’ organizacije, kao što je Ku Klux Klan, nemaju tih problema - primjećuje Sunde.

Dijeljenje informacija

Ovakvu ucjenjivačku prirodu odnosa na mreži, u kojoj nekoliko korporacija diktira sve uvjete razmjene i dostupnosti sadržaja na internetu, on smatra oblikom osobito podmukle centralizacije mehanizama kontrole, tim više što trenutačni brzi razvoj internet tehnologija samo pospješuje privid decentralizacije. Zato je i osnovao Pirate Bay te milijunima ljudi diljem svijeta omogućio da se između sebe spajaju i dijele.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:22