HRVATSKA INVAZIJA NA TEXAS

Amerikanci ne znaju ništa o nama, misle da smo na Baltiku, samo su jedno detaljno proučili: 'Hrvatska? Pa to je zemlja s najljepšim ženama na svijetu'

Nastavila se hrvatska invazija na Texas. Infiltrirali smo se među žitelje Jeffersona, a i dobili smo pojačanje u vidu naših kolega iz Splita, benda 058 koji također nastupaju na Texas Sounds International Country Music Awards. Sada je službeno hrvatska manjina najveća u ovom malom gradiću.

Otkrivamo prirodne ljepote, upoznajemo lokalne zanimljivosti i žitelje koji nas sa lakoćom primaju u svoje krugove i svaki eventualni skepticizam pada u vodu kada shvate da znamo puno o Americi, a koliko oni ne znaju o nama, pa su omiljene teme povijesti i zemljopisa o kojem znaju nešto (Drugi svjetski rat) i pomalo o 90-im godinama i kakva je situacija trenutno u našoj regiji. Neki su nas stavljali čak i na Baltik.... Zaključak je da je potvrđen stereotip kako Amerikanci znaju malo o povijesti i geografiji izuzev svoje, ali da to i nije toliko nevjerojatno s obzirom da im se država proteže doslovno preko pola kontinenta i tu ima itekako mnogo informacija koje treba popamtiti.

Počevši od svih 50 saveznih država pa do lokalne povijesti koja je u stvari bogatija nego što često Europljani misle. Dodatan je faktor što Amerikanci, koliko god vole putovati, ne mogu svi obići cijelu zemlju i vidjeti sve njene znamenitosti iz prve ruke, tako da mnogi nikad ni ne izađu izvan svog najužeg okruga ili rodne savezne države. U svakom slučaju, oko glazbe koju volimo smo se odmah razumjeli s lokalnim pučanstvom. Oko roštilja, uz nekoliko piva izmjenjivale su se priče o povijesti glazbe koju shvaćaju vrlo ozbiljno, što je također dio njihovog lokalnog, ali i nacionalnog identiteta, ali kada noć približava kraju u muškom društvu dolazi se do teme kako su Hrvatice poznate kao jedne od najljepših žena u cijelom svijetu. Te informacije probijaju se preko oceana, a i svi mi moramo priznati kako smo u svojim putovanjima izvan Lijepe naše došli do istog zaključka.

Kad smo već kod roštilja, toga smo se najeli u izobilju. Od kobasica i pilećih krilca do govedine na sto načina i hrane sa meksičkim utjecajem, koji je u Texasu dosta izražen pa svako jelo ima opciju da se zaljuti poprilično. Halapenjo papričice koriste se često u tu svrhu, pa i u kombinacijama za doručak koje su često dosta bogate – jaja, slanina, salate, grah, umaci itd.. Ako stavimo na stranu ljute začine, prevladavajući okusi u hrani su slatki. Toliko da smo već došli do toga da tražimo „high fructose corn sirup“ (kukuruzni sirup) i u jajima i u salati, a sol i papar su doslovno duplo slabiji nego u Europi i potrebno ih je mnogo više kako bi prevladali svu tu slatkoću.

Kako se vidi iz priloženih slika, hrvatska znatiželja morala je istražiti i sve mitove o američkoj pivi kao 'vodi'. Osim svjetski rasprostranjenih marki, dobro poznatih našim nepcima, lokalnih marki ima u izobilju i da – većina se može okarakterizirati kao obojena vodica s okusom pive. Iz nekog razloga ističe se marka Shiner koja nam je odmah bila favorit, a kasnije smo saznali i zašto. To je piva koja se radi po recepturi čeških useljenika. Sve jasno.

Blizu dolazi i Budweiser, ne Bud light, baš Budweiser, također češkog podrijetla koji, usput rečeno, trenutno ima novu reklamnu kampanju gdje je sam naziv proizvoda na ambalaži zamijenjen sa 'America'. Patriotizam se dobro prodaje u Americi, tko bi rekao? Jedan poseban doživljaj koji smo uspjeli ugurati u jedini sunčani dan između par tmurnih i kišnih bila je vožnja po rijeci Caddo. Cijela naša ekspedicija ostala je oduševljena, a vi možete dobiti mali okus svega toga u videu koji smo priložili.

Texas Sounds Festival počeo je u četvrtak 13.10. i traje do nedjelje, pa vam spremamo i posebni osvrt na nastupe naša dva benda, glazbu i na život i vizuru samoga grada Jeffersona. Nadamo se malo boljem vremenu kako bi nam fotografije bile što ljepše jer trenutno vaš pripovjedač sjedi za laptopom i gleda kako što lakše doći do auta bez da mora poslije cijediti vodu iz cipela.

Country Strike says howdy!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:57