DOMAĆU ZIMSKU GASTRO BAJKU NA SLJEMENU ZAVOLJET ĆETE NA PRVU Donosimo provjerene recepte iz kuhinje restorana Tomislav i Snježna kraljica

 Filip Popović
 

Hladne zimske dane koji su pred nama uljepšati možemo odlaskom na Medvednicu. Omiljena zagrebačka destinacija oduvijek je bilo sinonim za zajednička opuštena druženja u prirodi uz dobru, domaću i tradicionalnu hranu. Ove zime hotel Tomislavov dom i restoran u turističkim apartmanima Snježna kraljica predstavljaju dobro nam znane zimske specijalitete koje ćemo zavoljeti na prvu.

Dok zagrebačka metropola slovi za najpoželjniju adventsku turističku destinaciju koja svakodnevno nudi prestižne trendove u gastronomskoj ponudi, tradicionalna jela i bakina domaća kuhinja pravo su osvježenje u ovim hladnim danima. Iz kuhinje restorana Tomislav i Snježna kraljica svakog se dana šire mirisi bakine kuhinje i pomalo zaboravljenih jela poput sarme i kuhanog bunceka, a osim u jelu uživati možete i u pogledu na grad uz pucketanje vatrice iz kamina te pravoj zimskoj atmosferi.

Zimi volimo teža jela koja će nas ugrijati, a gastro chef Josip Čonkaš posljednjih je deset godina zadužen za osmišljavanje i pripremu ukusnih i autohtonih jela zagorskoga kraja. Prijedlog chefa kuhinje svakako su bijeli i žuti žganci, sarma i zagorska juha.

Filip Popović
Josip Čonkaš

Zapečeni zagorski štrukli na sljemenski način posebno je ukusno jelo koje ćemo rado preporučiti prijateljima i gostima, pečena purica s mlincima klasik je zagorskog i zagrebačkog kraja. Kuhani buncek, krvavice, špikovani svinjski but te krpice sa zeljem jela su karakteristična za ovo hladno vrijeme. Sljemenska gibanica priprema se po posebnoj recepturi i desert je koji je prvi izbor gostiju na Medvednici.

Koje god jelo odabrali ovih dana, ugodna i domaća atmosfera na Medvednici uz dobro društvo, čist zrak i čašicu kuhanog vina zasigurno će vas oduševiti i pripremiti za nove svakodnevne užurbane izazove. U narednim zimskim danima uz čarobnu gastro idilu doživjeti možete i snježne radosti od kojih su uvijek one najradosnije i najljepše ispisane upravo na Sljemenu.

Kuhani buncek sa restanim krumpirom i kiselim kupusom

Potrebne namirnice:

25 dag crvenog luka

1 dag soli

1 dag paprika slatka (mljevena)

0,5 dag papar

15 dag špek (hamburger)

1 dag Vegete

0,1 dag lovorov list

1,8 kg buncek

1,5 kg krumpir

1 kg kupus kiseli

Priprema:

Restani krumpir: Nakon što smo skuhali krumpir u kori, oljuštimo ga i narežemo na ploške. Crveni luk narežemo i popržimo ga do zlatno žute boje. Na luk dodamo krumpir i začine i sve zajedno dinstamo. Po želji možemo podliti s goveđim temeljcem.

Kiseli kupus: Popržiti sitno narezan luk i dodamo na kockice narezan hamburger. Kad sve popržimo, dolijemo vodom, rezanim kupusom i začinima. Dinstamo dok se kupus ne zacakli.

Buncek: Kuhati dok ne omekša (1,5 – 2 sata)

Filip Popović

Sarma

Potrebne namirnice:

7 dag glatkog brašna

5 dag riža

1,5 kg kiseli kupus (glavica)

25 dag crveni luk

2 dag bijeli luk

1 l biljno ulje

1 dag sol

1 dag paprika slatka (mljevena)

0,05 dag papar

30 dag juneći but

30 dag svinjetina (plečka)

10 dag špek (hamburger)

1 kg krumpira

20 dag maslaca

0,3 l mlijeka

sol

Priprema:

Meso, rižu, malo crvene paprike, češnjak, luk i začine sve zajedno dobro izmiješamo (luk i špek prije toga malo popržimo).

U prethodno pripremljene listove kupusa zamotamo smjesu. Ostatak glavice kupusa izrežemo na rezance za podlogu u loncu.

Složiti u lonac red rezanog kupusa pa red sarmi i tako dok sve ne potrošimo. Na kraju sve zalijemo vodom i kuhamo dok kupus ne omekša ( 2 – 3 sata).

Kad je jelo gotovo, povežemo sve sa zaprškom u kojoj se zapeče ostatak crvene mljevene paprike.

Pire krumpir: Izrezati krumpir na kriške, posoliti i skuhati. U isto vrijeme u loncu zagrijati mlijeko i maslac. Nakon što nam se skuha krumpir, zalijemo ga otopljenim maslacem i mlijekom i zgnječimo dok ne nestanu grudice.

Filip Popović

Sljemenska gibanica

Potrebne namirnice:

20 dag griz pšenični

20 dag listovi za pitu

20 dag vrhnja za kuhanje

20 dag sira kravlji sviježi

2 kom jaja

0,2 dag cimeta

15 dag lješnjaka

0,1 l biljno ulje

70 dag jabuka

15 dag šećer kristal

1 kom prašak za pecivo

0,15 l mlijeko

Priprema:

Svaki nadjev je potrebno ručno izmiješati u odvojenim posudama. Za nadjev od lješnjaka potrebno je prvo karamelizirati šećer, zaliti prokuhanim mlijekom te dodati sitno nasjeckane, prepržene lješnjake, tako spojene sastojke potrebno je prokuhati par minuta dok se smjesa ne sjedini.

Kada su nama svi nadjevi pripremljeni, spremni smo za slaganje naše gibanice.

Metalni pleh premažemo biljnim uljem, na dno stavimo jednu koru, premažemo je preljevom za kore, dodamo još jednu koru i stavimo pola nadjeva od lješnjaka, nakon toga ponavljamo slojeve sa korama, jedna kora, jedan premaz, jedna kora, na kore stavimo pola nadjeva od sira, ponovimo sloj sa dvije kore te dodamo pola nadjeva od jabuka, sve sljedove ponovimo još jednom. Kada smo potrošili sve nadjeve, na vrh stavimo još jednu koru i sve zalijemo premazom. Tako složenu gibanicu pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C 2 sata.

Filip Popović

Špikovani svinjski but

Potrebne namirnice:

0,15 l vrhnja za kuhanje

20 dag maslaca

0,05 l ulja

3 dag soli

1dag Vegete

0,5 dag papra

1 kg svinjskog buta

0,05 l bijelog vina

30 dag luk crveni

5 dag luk bijeli

5 dag korijen celera

10 dag mrkve

20 dag špek (hamburger)

50 dag heljdina kaša

1 kg luk crveni

sol

papar

Priprema:

Meso začiniti sa svih strana i ostaviti par sati da se marinira.

Na ugrijanoj masnoći popržiti meso sa svih strana. Na tavi popržiti korjenasto povrće i zaliti sa temeljcem od povrća. Nakon što prokuha, meso staviti u posudu sa povrćem i dinstati dok meso ne omekša. Meso izvadimo umak propasiramo i na kraju povežemo sve sa vrhnjem.

Svinjski but: Par sati prije pripreme jela, meso treba našpikati sa mrkvom, korijenom celera, češnjakom.

Heljdina kaša: Kašu preliti kipućom vodom i ostaviti da nabubri. Crveni luk izrezati na ploške i izdinstati dok ne omekša.

Sve zajedno povezati i začiniti.

Filip Popović

Zagorska juha

Potrebne namirnice:

5 dag Gustin ( za zgušnjavanje)

10 dag crvenog luka

5 dag mrkve

2 dag korijen peršina

5 dag sviježi celer

70 dag krumpir

1 dag sušeni vrganji

5 dag rajčica (konzervirana)

0,5 dag slatka paprika (mljevena)

2 dag Vegete

15 dag špek (hamburger)

50 dag kuhana šunka

0,5 dcl bijelo vino

1 dcl ulja

1 dag soli

0,5 dag papra

1 dcl kiselo vrhnje

Priprema:

Popržimo sitno narezan luk na masnoći, dodamo mrkvu, korijen celera, hamburger i vrganje. Sve dinstamo dok ne omekša, te na kraju dodamo mljevenu papriku i koncentrat od rajčice, krumpir rezan na kockice. Začinimo i zalijemo sa vodom (1 l). Kuhamo dok krumpir ne omekša.

Na kraju sve povežemo s gustinom i kuhamo 10 – 15 min.

Sa strane serviramo kiselo vrhnje.

Filip Popović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:51