SKRIVENI DRAGULJI

FOTO Ugledni portal na popis najljepših europskih otoka uvrstio čak dva hrvatska

 Getty

Na samom početku ljeta i sezone godišnjih odmora portal Businnes Insider sastavio je listu 17 malih ali prelijepih europskih otoka za koje, kako kažu, 'možda niste čuli no koje biste svakako trebali posjetiti'. Na prestižnom popisu našla su se čak dva naša: Mljet i Vis.

Vjerojatno ste čuli za Ibizu, Korziku i Santorini, no jesu li vam poznati i Formentera, Juist i Saaremaa, piše portal. Ovi otoci, uglavnom još neotkriveni od većine turista, morao bi posjetiti svatko tko je već iscrpio one najčešće destinacije.

Čak i ako niste mnogo putovali, ovi otoci koji oduzimaju dah vrijedni su vaše pažnje. Ovi dragulji netaknute prirode ne mogu se usporediti ni sa čime što nudi europski kontinent.

Zato spremite kameru i uputite se u avanturu...

Juist, Njemačka

Juist je jedan od sedam nenaseljenih istočnofrizijskih otoka u Vadenskom moru. Kilometri netaknutih plaža ovom su otoku priskrbili ime 'magična zemlja'. Iako je more malo prohladno za kupanje, otok je sjajan za šetnje i uživanje u prekrasnoj prirodi.

Juist
Getty Images/Moment RF

Formentera, Španjolska

Ako je Ibiza stariji brat koji priređuje lude zabave, Formentera je opuštena, hipi mlađa sestra. Dva su otoka međusobno udaljena samo sat vremena vožnje trajektom, no posve su različita atmosferom. Na otoku možete uživati u nedirnutoj prirodi, tirkiznom moru ili ljekovitom blatu.

Pixabay

Sardinija, Italija

Tek nešto ispod Korzike, Sardinija nudi najbolji miks talijanske hrane i kulture u netaknutom otočnom raju.

Pixabay

Colonsay, Škotska

Ako tražite mir i samoću, otok Colonsay u Škotskoj pravo je mjesto za vas. Slušajte valove kako se razbijaju o stijene, šećite dugim pješčanim plažama ili planinarite do vrhova McPhiesa.

The Abandoned Village Of Riasg Buidhe On The East Coast Of Colonsay
Getty Images/Design Pics RF

Saaremaa, Estonija

Najveći estonski otok posjetitelje vraća u vrijeme Vikinga i gusara koji su ovaj otok nekoć zvali domom.

Pixabay

Hidra, Grčka

Iako nije jako udaljena od Atene, Hidra se čini kao neki sasvim drugi svijet. Automobili i motori su zabranjeni, pa prtljagu kamenim ulicama nose magarci.

Pixabay

Mljet, Hrvatska

S tek nešto više od 1.000 stanovnika, uspavani otok Mljet mjesto je mira i spokoja. Čak 90 posto otoka prekriveno je šumama, a veliki nacionalni park nudi mogućnost šetnje kroz predivnu prirodu. Jedini hotel na otoku nazvan je po Homerovom Odiseju, za kojeg se govori da je na otoku začaran proveo čak sedam godina.

Wikipedia

Graciosa, Kanarski Otoci

Na ovom otoku nalazi se samo jedno malo ribarsko naselje s bijelim kućicama i dugim pješčanim plažama.

Wikipedia

Mikenes, Farski otoci

Ovo je pravo mjesto ako želite pobjeći od svega. Šarene kućice i dramatične stijene ovaj otok čine doista posebnim.

Pixabay

Faial, Portugal

Otok vulkanskog porijekla ispunjen je brdima i kraterima, a idealan je za planinarenje, bicikliranje i kajak.

Faial, Atlantic ocean, Madeira island, Portugal
Getty Images/Moment RF

Gozo, Malta

Pitoreskni Gozo otprilike je velik kao Manhattan, a ispunjen je drevnim hramovima i sjajnim mjestima za ronjenje.

Pixabay

Traena, Norveška

Traena je jedan od 1.000 norveških otoka, a ispunjen je veličanstvenim spiljama i stijenama.

Wikipedia

Belle-Île-en-Mer, Francuska

Ime ovog otoka doslovno znači 'prekrasan otok u moru'. Poznat je po kućama pastelnih boja i više od 60 prelijepih plaža.

Small harbour Belle-Ile-en-Mer at sunset
Getty Images/Vetta

Alderney, Britanija

Samo 40 kilometara od britanskog kopna, ovaj otok pruža pomalo francuski ugođaj. Možete uživati u zelenim brežuljcima, dramatičnim stijenama i kamenim ulicama šarmantnih gradova.

Wikipedia

Vis, Hrvatska

Vis je najudaljeniji od hrvatskih otoka i poznat je po sjajnom vinu, svježoj ribi i morskim plodovima te uzbudljivim noćnim aktivnostima. Izgleda ovog otoka pomalo podsjeća na scene iz nekih starih James Bond filmova. Ondje možete kajakariti kroz spilje, ploviti između laguna i popeti se na vrh brda Hum.

Trees Growing By Beach Against Clear Sky
Getty Images/EyeEm

Stromboli, Italija

Ovo je dom najvećeg broja aktivnih vulkana na zemlji koji stalno erumpiraju. No nemat razloga za brigu jer erupcije nisu velike niti opasne. Vulkani su također zaslužni i za predivne plaže s crnim pijeskom.

Pixabay

Inishmore, Irska

Ljepota ovog otoka leži u njegovim klisurama i netaknutoj prirodi. Možete se provozati na ponijima i posjetiti koloniju tuljana.

Inishmore cliff - Aran Islands
Getty Images/Moment Open

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:00