ŠIROKA PONUDA

Jesenski bijeg u Sloveniju: Hit destinacija nudi sve - živopisne gradove, opuštanje u toplicama, vrhunsku hranu...

Bledsko jezero

 Nikola Jurisic/
Ove jeseni, Michelin vodič prepoznao je brojne slovenske restorane

Kako vrijeme sve više postaje hladnije i listovi drveća mijenjaju boje, vrijeme je da počnete planirati svoj jesenski bijeg. I nema boljeg mjesta za odmor od Slovenije - male zemlje smještene na raskrižju Alpa i Mediterana.

Slovenija nudi raznovrsna iskustva koja odgovaraju svim vrstama putnika. Od istraživanja prirode do uživanja u ukusnoj hrani i vinu, od opuštanja u luksuznim spa centrima do uranjanja u kulturu i povijest, postoji nešto za svakoga.

image

Brežice, Viteška dvorana

Jaka Ceglar/

Za one koji radije provode odmor u čarobnom prirodnom okruženju, Slovenija nudi mnogo mogućnosti. Od pješačenja u veličanstvenim Alpama do vožnje biciklom između vinograda Pomurja i Bele krajine. Oni koji vole avanture mogu istraživati Postojnsku jamu ili Škocjanske jame, gdje mogu kajakariti ili voziti bicikl ispod površine zemlje.

image

Postojnska jama

Iztok Medja/

U vrijeme jeseni, boje šuma oko jezera Bled pružaju nevjerojatan prizor. Vinogradi Pomurja, Štajerske i Bele krajine također su najljepši u ovo godišnje doba.

image

Bledsko jezero

Nikola Jurisic/

Za ljubitelje kulture i gradskih istraživača, slovenski gradovi su puni skrivenih dragulja čekajući da budu otkriveni. Od najstarijeg slovenskog grada Ptuj, do živahne prijestolnice Ljubljane, postoji mnogo toga za vidjeti i raditi. Posjetitelji također mogu prisustvovati lokalnim i međunarodnim festivalima, a u studenom se održava vinski festival Martinje diljem zemlje, a najviše u vinskim regijama, te književni sajam u Ljubljani. U jesen se u Ljubljani otvaraju novi centri za modernu kulturu i umjetnost, s kojima se isplati upoznati, a Maribor, drugi najveći grad u Sloveniji, također je vrijedan posjeta zbog svoje bogate kulturne ponude. Jeste li već posjetili Kostanjevicu na Krki? Samo nekoliko minuta vožnje od hrvatske granice, pronaći ćete nevjerojatnu umjetničku galeriju u bivšem samostanu. Kostanjevica na Krki je najmanji slovenski grad i ujedno jedini na otoku.

image

Kostanjevica na Krki

Michael Matti/

Posjet Sloveniji nije potpun bez degustiranja raznovrsne i ukusne gastronomije. Posjetitelji mogu uživati u vrhunskim kulinarskim remek-djelima i tradicionalnim okusima s modernim twistom. Jedna od najboljih ženskih kuharica na svijetu, Ana Roš, postavila je slovensku kuhinju na sami vrh, a zemlja ima i izvrsne regije za proizvodnju vina. Sve više boutique vinara prepoznato je ne samo u Sloveniji, već i svijetu. Njihova vina samo nižu brojne medalje na najutjecajnijem natjecanju Decanter World Wine Awards.

Ove jeseni, Michelin vodič prepoznao je brojne slovenske restorane, uključujući Hišu Franko u dolini Soče koji je dobio tri zvjezdice i Milku blizu jezera Jasna kod Kranjske Gore koji ima dvije.

Termalna Panonska Slovenija područje je ljekovitih voda koje nude mirni odmor za putnike kojima je potreban opuštajući odmor. Od luksuznih odmarališta do privatnih imanja, posjetitelji mogu uživati u okusima domaće hrane iz obližnjih ekoloških farmi dok se opuštaju. Slovenski spa centri pogodni su za sve vrste putnika, što ih čini idealnim izborom za odmor obitelji, parova ili starijih putnika. Terme Čatež, Terme Olimia, Terme Ptuj, Rogaška Slatina i Terme 3000, Dolenjske i Šmarješke Toplice samo su neka od mjesta za odmor najbliža Hrvatskoj. Slovenija nudi mnogo raznolikih iskustava za istraživače, gurmane ili one koji traže opuštanje. Savršeno je mjesto za jesenski bijeg koji će stvoriti uspomene za cijeli život.

image

..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:57