LASKAVO PRIZNANJE

Lonely Planet sjevernu Dalmaciju uvrstio među destinacije koje se ove godine mora posjetiti

 Jure Mišković / CROPIX

Najpoznatiji i najveći turistički vodič na svijetu Lonely Planet, koji svojim internetskim portalom i raznim tiskanim i drugim izdanjima ostvaruje enorman utjecaj na turiste diljem svijeta, u utorak je objavio da je na svoju listu vodećih europskih destinacija koje svakako treba posjetiti ovoga ljeta uvrstio i sjevernu Dalmaciju.

Kako navode u Lonely Planetu, sjeverna se Dalmacija među deset top odredišta u Europi našla jer 'obuhvaća sve kulturne značajke Jadrana i pritom ima zapanjujuće netaknutu prirodu kakve gotovo da nema drugdje u Europi'.

Tu se posebice ističe Velebit koji je UNESCO proglasio rezervatom biosfere, a na području kojega se provodi inicijativa očuvanja divljine ('rewilding') zbog čega je to, kako se navodi, najzahvalnija a istovremeno nimalo razvikana destinacija. U srcu sjeverne Dalmacije nalazi se Zadar, koji već dugo egzistira u sjeni znatno razvikanijih Dubrovnika i Splita, ali je sjajno mjesto za putnike koji bi htjeli posjetiti neki manje poznati hrvatski grad.

'Smješten uz samu obalu, Zadar objedinjuje bogatu kulturnu povijest s radikalnim pogledom u budućnost. Sve to zajedno s planinama, filmskim slapovima i čistim plavim morem sjevernu Dalmaciju čine destinacijom koju se naprosto mora posjetiti 2016. godine', navode u Lonely Planetu.

Popis top destinacija sastavio je tim eksperata s višedesetljetnim iskustvom putovanja tijekom kojih su, kako se navodi, prošli kroz svaki europski sokak i vidjeli sve što se ima vidjeti. Na listu su stavili ili odredišta koja su većini promaknula ili pak već dobro poznate destinacije koje ove godine imaju u ponudi nešto sasvim novo.

Na samom vrhu ljestvice našao se grčki poluotok Peloponez, na koji su posjetitelji Grčke umnogome zaboravili jer ih većina, kako se navodi, ide na tamošnje otoke ili se zadržavaju u Ateni ne bi li razgledali znamenitosti poput Akropole.

Na listi su se također našli danski grad Aarhus, francuska pokrajina Dordogne, istočna obala Tenerifa, nizozemski otok Texel...

---------------------------------

Najbolje europske destinacije 2016. prema izboru Lonely Planeta

  1. Peloponez, Grčka
  2. Aarhus, Danska
  3. Venecija, Italija
  4. Dordogne, Francuska
  5. Lviv, Ukrajina
  6. Warwickshire, Engleska
  7. Extremadura, Španjolska
  8. Istočna obala Tenerifa, Kanarski otoci
  9. Texel, Nizozemska
  10. Sjeverna Dalmacija, Hrvatska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:02