Bogata tradicija

Slavonija, nema joj ravne! Hedonisti i ljubitelji outdoora planirajte novo putovanje

Erdut na Dunavu

 Marko Banic/
Doznajte zbog čega je ova poznata hrvatska gurmanska regija omiljena vinoljupcima, rekreativcima izazov, a modernim putnicima otkriće

Slavonijom se putuje spontano i polako. Tamo se tako i živi - opušteno i bez stresa. Bit će to sjajan odabir za odmor. A Slavonci su vam ljudine. Gostoljubivost im je zapisana u genetskom kodu, dio je njihove bogate tradicije. Ugostit će vas kao kraljeve, ponudit će vas najboljim što imaju, na glasu su po vrhunskim vinima i ukusnim jelima. Čisti hedonizam na istoku Hrvatske na kojem se Slavonija susreće s Podravinom, Baranjom i Srijemom. I nema granica, samo uživanje…

Volite li pikantno, ovo je vaš raj

Kulen pod obavezno! Još ako je od autohtone crne slavonske svinje! Ovaj originalni suhomesnati proizvod sušen na dimu priprema se po zaštićenoj recepturi od najkvalitetnijih dijelova sjeckanog svinjskog mesa uz dodatak češnjaka, soli i nezaobilazne mljevene crvene paprike koja mu daje potrebnu pikantnost. A, pikantnost je zaštitni znak tradicionalne slavonske kuhinje. I jela iz kotlića – fiš i čobanac imaju tu prepoznatljivu notu.

image

Gastronomija

Mario Romulic & Drazen Stojcic/

U Slavoniji ćete otkriti i sjajnu pastrvu sa žara, perklet od soma, šarana na rašljama, prženog smuđa ili dimljenu ribu… A važno odredište na gurmanskoj ruti je Baranja s atraktivnim restoranima.

Vinska ruta se ne propušta

Slavonska vinska priča traje stoljećima, o njoj svjedoče jedinstvene povijesne vinarije u kojima se i danas proizvode vrhunska vina. Kutjevački podrum iz 1232. najstariji je u ovom dijelu Europe, Belje u Kneževim Vinogradima najveći je podrum u Hrvatskoj, a posjet Iloku ne može proći bez obilaska starog podruma u Iločkim podrumima. U vinogradima na istoku Hrvatske najviše je graševine, svaki četvrti trs pripada ovoj sorti, uživat ćete u njezinom širokom spektru – od pjenušca do predikata.

Dvorci, kurije i utvrde

Tu su nekad plemići gradili utvrde, dvorce, ljetnikovce i kurije. Na toj bogatoj baštini od padina Bilogore do padina Papuka kreirana je atraktivna Plemićka ruta koja nudi suvremen koncept ladanja. Noćenje u Dvorcu Janković u Suhopolju ili u Kuriji Janković u Kapeli Dvoru, jahanje na Pustari Višnjica, Dravska priča u nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića u Noskovcima samo su neke od njezinih postaja.

image

Polje makova

Matija Turkalj/

Obilazak Tvrđave iz 18. stoljeća u središtu Slavonskog Broda i osječke Tvrđe za svaku je preporuku, a u povijesnom Iloku od ovog proljeća moći ćete prošetati obnovljenim zidinama zbog kojih ovaj gradić često nazivaju Dubrovnikom na Dunavu.

Muzeji i interpretacijski centri

U Vukovaru posjetite Muzej vučedolske kulture posvećen drevnim Vučedolcima koji su između ostalog zabilježili prvi datum u povijesti čovječanstva, u Virovitici Gradski muzej sa zanimljivom pričom o vezi između čovjeka i drva. U obnovljenoj Kući Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu uronite u svijet bajke, a u Muzeju bećarca u Pleternici zaigrajte kviz, poslušajte pjevački duel bećara Pave i repera Kandžije, provozajte se na ringišpilu, zasvirajte i zapjevajte bećarac, tradicionalni slavonski napjev koji je još od 2011. uvršten na UNESCO listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

image

Muzej bećarca

Ovo su tek neki od brojnih slavonskih muzeja i interpretacijskih centara.

Biciklizam, planinarenje, veslanje…

Slavonija je umrežena tisućama kilometra lokalnih biciklističkih ruta, njom prolaze i dvije europske rute - EuroVelo 13, poznatija kao Ruta željezne zavjese i EuroVelo 6, takozvana Dunavska ruta. Adrenalinska šuma u Bebrini, Adrenalinski park Duboka u Velikoj, Kuća u prirodi Zlatna Greda ili Adrenalinski park Bosut Rokovci-Andrijaševci, opcija su za obiteljski izlet ili team building.

S dva prekrasna parka prirode – Papukom i baranjskim Kopačkim ritom, obalama uz Savu, Dravu i Dunav, Spačvanskom šumom, nepreglednim ravnicama i gorama, Slavonija ja idealna za ljubitelje aktivnog odmora.

Nema joj ravne!

image

promo

image

Slavonija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:57