NA SVJETSKOM NIVOU

Turizam Zagrebačke županije obara rekorde posjećenosti s dosad najatraktivnijim sadržajima

Turizam Zagrebačke županje

 Josip Skof/
Osim uvjerljivo vodeće gastronomije središnje Hrvatske, diljem županije kriju se brojne oaze za opuštanje

Predanost izvornim namirnicama i održivoj proizvodnji, za koju postoje svi preduvjeti, turizam Zagrebačke županije bilježi još jednu rekordnu godinu. Mnoštvo festivala koji se ne propuštaju, atraktivna ruralna utočišta nadomak metropole te prva Michelinova zvjezdica svrstali su Zagrebačku županiju na vodeće mjesto kontinentalne Hrvatske.

U samom vrhu gastronomije – na zelen i održiv način. Restoranu obiteljske vinarije Korak prva Michelinova zvjezdica

Proglašen chefom godine, Bernard Korak interpretira tradicionalna jela na način koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Michelin zvjezdica za restoran obiteljske vinarije Korak, svjetsko je priznanje zavidnom nivou gastronomije koji možete doživjeti na Plešivici u ambijentu imanja neusporedivim s kojim središnje Hrvatske.

Svježe namirnice vrhunske kvalitete za jelovnik koji se mijenja ovisno o sezoni i godišnjim dobima, izrazito su lokalnog karaktera što je i jedan od razloga za dodjelu posebnog priznanja, zelene Michelin zvjezdice. Riba dolazi iz obližnjeg ornitološkog rezervata, divljač se lovi na Plešivici, svježe voće i povrće iz obiteljskog vrta, ovisno o sezoni puževi ubrani u vlastitim vinogradima a na jelovniku se pronađe i crni tartuf, skriveni stanovnik Zagrebačke županije.

image

Bernard Korak s bakom

Isječak Iz Filma/
image

Krajolik Zagrebačke županija

Tz Zagrebačke županije/

Turistička zajednica Zagrebačke županije: Na pragu vodeće održive regije kontinentalne Hrvatske

Budućnost razvoja turizma u Zagrebačkoj županiji, posvećena je održivom rastu, brizi o prirodnim, kulturnim i ljudskim resursima te očuvanju tradicije i baštine. Svojim radom Turistička zajednica Zagrebačke županije, uz cjelogodišnje aktivnosti i inovativne turističke ponude, ozbiljno pridonosi sve izvjesnijem priznanju Green Destinations.

”Vizija Turističke zajednice Zagrebačke županije je postati najbolja i najveća kontinentalna turistička destinacija u zemlji, koja svoju priču temelji na održivom turizmu. Više od 14.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva koji uspješno rade na našem području, dodatna zelena Michelin zvjezdica restoranu Korak, samo su neki od dokaza kako održivost ne prakticiramo samo kao pojam, mi to živimo. Green Destinations oznaka na kojoj naporno radimo, svrstat će Zagrebačku županiju na svjetsku kartu zelenih destinacija, čime smo korak bliže ostvarivanju naše vizije i predvođenju trendova u turizmu kontinentalne Hrvatske.” najavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

image

Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije

Poput muzeja na otvorenom: Očaravajuće putovanje kroz vještine drvene arhitekture

Gusta stoljetna hrastova šuma obilježila je razvoj i identitet turopoljskog kraja. Prije nekoliko stotina godina, hrastovo drvo prevladavalo je u arhitekturi a izuzetna brojnost drvenih kurija, kapela te stambenih i gospodarskih zgrada čini Turopolje najljepšim muzejom na otvorenom posvećenom drvenoj arhitekturi.

Nakon desetgodišnje obnove, za javnost je otvorena Kurija Modić-Bedeković koja se zbog svoje očuvanosti i bajkovitog imanja, svrstava u najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske. Bogatstvo šumskih predjela Turopolja, skriva i veličanstvenu gljivu koja najbolje uspijeva u blizini krojenja hrasta i lijeski. Radi se o hvaljenom crnom tartufu kojeg prepoznaju brojni vrhunski restorani Zagrebačke županije, Zagreba pa čak i Istre. U lovu na tartufe danas nam pomažu psi tragači, no jedna je domaća životinja prirodno dobar lovac, svinja. Štićenica turopoljskih šuma ali i miljenica sladokusaca, turopoljska svinja najstarija je izvorna pasmina svinja u Hrvatskoj. Meso turopoljske svinje rijetka je namirnica s europskom oznakom izvornosti a zahvaljujući specifičnom načinu uzgoja i šumskoj ishrani, ovo meso tamno crvene boje prepuno je karakterističnih aroma koje oduševljavaju i najizbirljivije gurmane.

image

Turopolje, kurija Modić Bedeković

Josip Skof/
image

Crni tartufi Zagrebačke županije, Turopolje

Isječak Iz Filma Neočekivana Iskustva/
image

Turopolje, kurija MOdić Bedeković

Josip Skof/

Od najveće sportske priredbe na otvorenom do najljepšeg vinskog festivala: Manifestacije koje privlače stotine tisuća posjetitelja

Najveća sportska priredba na otvorenom u Hrvatskoj, impresivan WRC Croatia Rally, okuplja najbolje svjetske rally vozače koji na atraktivnim brzinskim ispitima prolaze i kroz Zagrebačku županiju. Jedan od najgledanijih sportskih događanja svijeta, ove je godine pratilo više od 400.000 domaćih i stranih ljubitelja sporta.

image

Turopoljska svinja

Sukunde/
image

Bučijada Ivanić Grad

image

WRC Croatia rally

Marjan Radovic/

Prve Spartan Race utrke u Hrvatskoj, održavaju se u srpnju. Domaćin ove adrenalinske zabave kroz sport, natjecanje i testove izdržljivosti je grad Sveta Nedjelja. Sportski entuzijasti iz cijelog svijeta okupit će se ponovno 2024. na avanturi koja povezuje psihičku i fizičku izdržljivost, netaknutu prirodu i adrenalin.

U 2024. godini, Bučijada Ivanić-Grada, najveći prodajni festival u Hrvatskoj posvećen proizvodima od buče, priprema se za spektakularno obilježavanje dvadeset godina neprekidnog održavanja. Ova gastronomska manifestacija postala je nezaobilazno odredište, privlačeći poznate chefove, više od 170 obiteljskih proizvođača i ugostitelja te više desetaka tisuća oduševljenih posjetitelja iz cijele zemlje.

Svibanj je svake godine poseban mjesec u Zagrebačkoj županiji. Vrata dvorišta poznatih jaskanskih vinarija otvaraju se na Festivalu pjenušaca i jagoda koji poziva na uživanje u prvim toplim proljetnim danima, uz mirisne jagode i najbolje pjenušce Hrvatske.

Proslava kulture stola i tradicije, na suvremen i moderan pristup vidljiva je sa svakim novim izdanjem vinskog festivala VIA VINO, proglašenog i najljepšim vinskim festivalom kontinentalne Hrvatske. Omiljeni festival zagrebačkih posjetitelja, održava se kroz vikende rujna i listopada na spektakularnim lokacijama.

Mindfulness u prirodi: Predah od svakodnevice u ruralnim utočištima Zagrebačke županije

U kojem god smjeru krenuli, diljem Zagrebačke županije nalaze se skrivene oaze potpune opuštenosti u ljekovitoj prirodi. Kuće za odmor na ovim lokacijama gotovo su nestvarne. Od boravka u Parku prirode Medvednica na 300 metara nadmorske visine gdje se smjestila Mala vila Sarno, pa do moderno dizajnirane Forest Art Ville u Rakitju koja ima vlastito jezerce, kuće za odmor postaju sve popularnije za idiličan bijeg od gradske vreve. Svi koji traže luksuzan smještaj razveselit će velik broj kuća za odmor opremljenih jacuzzi em, saunama i vanjskim bazenima, poput Jura’s Country House na Zelinskoj vinskoj cesti.

Više od 50 izletišta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tri vinske ceste i očaravajuća priroda čine ova ruralna utočišta savršenim odredištem za bijeg od gradske vreve i uživanje u miru i ljepoti Zagrebačke županije. Isplanirati svoj odmor sada je još jednostavnije na platformi www.odmornikadblize.hr koja nudi pregled aktivnosti i atraktivnog smještaja.

Podrška razvoju smještajnih kapaciteta i inovativnih turističkih ponuda je ključna i zato Turistička zajednica Zagrebačke županije dodjeljuje bespovratna sredstva namijenjena unapređenju smještajnih objekata i turističkih sadržaja te ulaganju u energetsku učinkovitost i očuvanje okoliša.

image

Manifestacije: Via Vino

Josip Skof/
image

Forest Art Villa

Marko Nemet/
image

Kuća za odmor Mala Vila

Krunoslav Sucec/

Prestižne nagrade Turističkoj zajednici Zagrebačke županije: Promocija destinacije u svjetskom vrhu

Destinacijski film Turističke zajednice Zagrebačke županije Okusi prije svega koji poziva uživanje u eno-gastronomskoj čaroliji ovog kraja, među najboljim je turističkim filmovima svijeta po izboru Međunarodnog odbora festivala turističkih filmova (CIFFT).

”Film Okusi prije svega kruna je našeg kontinuiranog rada i posvećenosti promociji turizma Zagrebačke županije.

Među najboljih turističkim filmovima svijeta, potvrđuje da su naša tradicija, kultura kao i prirodne ljepote spremne za sam vrh svjetske pozornice.

Aktivnim sudjelovanjem na međunarodnim festivalima, jačamo prepoznatljivost Zagrebačke županije kod naših inozemnih gostiju.” osvrnula se na mnogobrojne nagrade, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Sjajni turistički rezultati Zagrebačke županije rezultat su uspješne suradnje sa svim dionicima turizma, čime se kontinuirano promiče održivost i inovativni pristup turizmu.

U skladu s tim, Turistička zajednica Zagrebačke županije dodjeljuje godišnje nagrade Ruža Zagrebačke županije kako bi istaknula izvrsnost u području održivog poslovanja, inovativnosti, eno-gastronomije, kvalitete smještajnih objekata i izvanrednog individualnog doprinosa razvoju turizma.

Ova svečana dodjela nagrada poduzetnicima i stručnjacima u turizmu, zakazana za početak 2024. godine, a simbolizira predanost održivom razvoju destinacije.

image

Uspjeh destinacijskog filma ‘Okusi prije svega‘

image

Ruža Zagrebačke županije: dodjela nagrada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:01