Scuba Skener

Nekoć ponosna lađa sada je ležala slomljena i zaboravljena, a tek neznatni ostaci drvene građe bili su razbacani u pijesku

Arheolozi uz pomoć vodenih sisaljki, mamuta, istražuju teren


 

 Ivana Nobilo/Cropix
Scuba skener ekipa se pridružila arheolozima Odjela za podvodnu arheologiju HRZ-a u istraživanju brodoloma na Bisagama

U podmorju otoka Bisage, nedaleko mjesta Vrulje, jednog od onih mirnih i magičnih mjesta Nacionalnog parka Kornati, krije se još jedna priča o tragediji i ljudskoj nemoći pred neumoljivom snagom prirode.

image

Pogled na Vrulje


Damir Zurub/Cropix

Početkom 18. stoljeća kada je trgovina između Osmanskog carstva i najveće mediteranske trgovačke luke – Venecije bila u punom jeku, brodovi puni dragocjenog tereta često su plovili kornatskim arhipelagom. U ovom izuzetno gustom prometu, posljedično su se događale i nesreće. Neki se brodovi sa svojih putovanja nikada nisu vratili, već su nepovratno zapeli u olujama i uzburkanom moru.

image

Fotoreporter Božidar Vukičević u obilasku terena


Ivana Nobilo/Cropix

Jedan takav trgovački jedrenjak, natovaren bogatim teretom osmanskih keramičkih proizvoda, potonuo je gotovo nadomak svog cilja, na dubinu od četrdesetak metara, na pješčanu padinu, pod kojom se danas krije u to doba vrlo raširena i popularna roba: na tisuće keramičkih lula i posude za kavu koje se pripisuju izradi keramičarskih radionica maloazijskog grada Kütahya. Ovakve lulice istočnog/mediteranskog ili osmanskog oblika, izrađene od više dijelova relativno su u Jadranu česte, ali njihovi pronalasci su do sada bili pojedinačni ili u manjim količinama, stoga ovoliki teret čini doista jedinstven nalaz u Jadranskom moru.

image

Rad vodenim sisaljkama na arheološkom nalazištu


Damir Zurub/Cropix

Od 16. do 19. stoljeća keramičke su lule bile najraširenije sredstvo za uživanje duhana i proizvodile su se u velikim količinama u kalupima, a prema svojim ukrasima i utisnutim žigovima radioničara danas se može odrediti kojem tipu pripadaju i na kojem području su se proizvele. „Iako na lulama s Bisaga žig nije pronađen i na osnovu oblika i ukrasa do sada nismo mogli utvrditi točno mjesto njihove proizvodnje, nadamo se da će nam više podataka o tome pružiti buduće analize sastava sirovine“ – rekla nam je Vesna Zmaić voditeljica ovog istraživanja.

image

Vesna Zmaić arheologinja s Odjela za podvodnu arheologiju HRZ-a, voditeljica projekta


Ivana Nobilo/Cropix

„Za razliku od lula, bilo je puno lakše odrediti porijeklo tereta malih polukružnih keramičkih šalica i vrčeva za posluživanje toplih napitaka, najčešće kave. Oni su pripadali proizvodnji grada Kutahya, tadašnjem centru izrade dekorativne keramike.“ - dodala je. Tek mali kružić ili nepravilna peterokraka zvijezda na dnu ovim je vještim arheološkim stručnjacima bilo dovoljno da ustanove oznaku radionice na osnovu njihovog dosadašnjeg iskustva.

image

Keramičke posudice i vrčevi za kavu Kutahya tipa


Ivana Nobilo/Cropix
image

Oznaka radionice na keramičkim posudicama

Bozidar Vukicevic/Cropix

Kava, čija se povijest veže uz Etiopiju i Arabiju, u Europu je stigla osmanskim osvajanjima, nakon čega je njena popularnost dosegla neslućene razmjere, dok je prva europska kavana otvorena baš u Veneciji, nesuđenom cilju putovanja ovog broda. Iako za naše tijelo obje nezdrave navike, kroz stoljeća su se duhan i kava ispreplitali te i danas idu „ruku pod ruku“, a prisustvovali su druženjima u kavanama i kafićima, revolucionarnim raspravama, dugim putovanjima, svjedočanstvo su ljudskoj kreativnosti i podsjetnik su na našu zajedničku ljudskost.

image

Igor Mihajlović pri izronu, s pronađenim dijelom keramičke posudice za kavu


Ivana Nobilo/Cropix

Naša Scuba skener ekipa pridružila se arheolozima Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i njihovim suradnicima, pod vodstvom areologinje HRZ-a Vesne Zmaić, u jednom od zaštitnih istraživanja ovog novovjekovnog brodoloma i iz prve ruke se uvjerila koliko je posao jednog podvodnog arheologa zahtjevan i kompleksan.

image

Rad vodenim sisaljkama na arheološkom nalazištu


Damir Zurub/Cropix

Na Vesnin poziv stigli smo uz pomoć broda NP Kornati na vez kod objekta „Karaula“ u Vruljama i prekrcali „svu silu“ svoje ronilačke i foto opreme na brod Jerka Macure, izuzetno simpatičnog i smirenog ronioca, fotografa, slikara i kapetana ovog u potpunosti za ronjenje prilagođenog plovila. Iako je gužva s opremom i ljudstvom na tako malom prostoru bila poprilična, držali smo se one: „Gdje čeljad nije bijesna..“, a izuzetno uigrana ekipa arheologa i njihovih suradnika strogo je poštovala raspored grupa, ulaske i izlaske iz mora i obavljanje radova pod morem i nad površinom, baš kako to u ronilačkim akcijama i priliči.

image

Ekipa Scuba skenera: Damir Zurub, Ivana Nobilo i Božidar Vukičević


Ivana Nobilo/Cropix
image

Ronilački brod usidren na lokaciji u akvatoriju Bisaga


Bozidar Vukicevic/Cropix

Naravno, ni opuštenih trenutaka i smijeha u međuzaronima nije nedostajalo. Božo i ja smo ronili u prvoj grupi naoružani svojim paukolikim podvodnim foto postavom uz zadatak da pomno pratimo radove koji se zbivaju na dnu. Užurbanost koja je vladala na brodu jednim je skokom u more nestala, a spuštajući se u modru dubinu okolinu je zahvatila neodoljiva tišina.

image

Vesna Zmaić i Jerko Macura u pripremama za uron



Ivana Nobilo/Cropix

Nekoć ponosna lađa sada je ležala slomljena i zaboravljena, a tek neznatni ostaci drvene građe bili su razbacani na tridesetak kvadratnih metara u pijesku, omeđeni s tri velika dvokraka željezna sidra s alkom za privez konopa, po riječima naših arheoloških domaćina baš onakva kakva su se nekada koristila na vrlo velikim jedrenjacima. Koliko je teret koji su prevozili ovakvi trgovački brodovi bio dragocjen govori i sedam željeznih topova koji leže na dnu, njih šest, jedva prepoznatljivih na srasloj hrpi u podnožju pješčane padine, a jedan izoliran tridesetak metara dalje, očito korištenih za obranu od raznih gusarskih napada i pokušaja krađe robe.

image

Jedno od tri sidra kakva su se koristila na velikim jedrenjacima

Ivana Nobilo/Cropix
image

Željezne cijevi brodskih topova


Ivana Nobilo/Cropix

Vesna ih je premjerila i pažljivo unijela bilješke na ronilačku pločicu za pisanje, dok su Jurica i Igor „mamutirali“ vodenim sisaljkama i u finom pijesku tražili manje nalaze. Nalazište je podijeljeno na kvadrate u svrhu lakšeg snalaženja na lokaciji i preciznijeg dokumentiranja, a sve ove podatke po izlasku na površinu pažljivo je bilježila Lea Čataj, voditeljica za restauriranje arheoloških nalaza HRZ-a.

image

Mjerenje željezne cijevi topa


Bozidar Vukicevic/Cropix

Tek pažljivim pogledom mogla sam na dnu razabrati male lulice koje su sramežljivo provirivale iz pijeska. Iz daljine se doimaju poput kakvog kamenčića u pijesku. Sićušni predmeti koji su kasnije izvučeni na površinu, kao mala svetačka medaljica ili olovno zrno za osobno oružje, bili su mi poput čuda: „Pa kako?Ja to ni u snu ne bih pronašla!“

image

Ostatci drvenog jedrenjaka

Bozidar Vukicevic/Cropix

Osim ovih sitnica, u prethodnim je ronjenjima na Bisagama pronađeno i kuhinjsko posuđe, različiti osobni predmeti kao i dijelovi brodske apoteke, ali i brodsko zvono od lijevane bronce koje je porilično rijedak nalaz na lokacijama brodoloma. Ne zato što ga na brodu nije bilo, već je ono često predmet krađe od strane nesavjesnih ronioca koji neovlašteno rone na lokalitetima. Odnošenje različitih „suvenira“ s ovakvih mjesta vrlo je teško spriječiti kao i njihov konstantan nadzor, ali moramo priznati da su povijesne informacije dobivene od ovakvih nalaza kao i očuvanje baštine ipak zanimljivije od neadekvatno zbrinute prašnjave amfore u dnevnoj sobi.

image

Mjerenje nalaza kako bi dokumentacija bila što detaljnija


Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Omča za konop na željeznom sidru


Ivana Nobilo/Cropix

Obzirom na dubinu lokaliteta od gotovo četrdeset metara, sve je radnje trebalo obavljati vrlo brzo. Tek dvadesetak minuta bilo je na raspolaganju kako bi se obavio planirani posao. Ostalo vrijeme uvijek je potrošeno na dekompresiju, jer kao i u bilo kojem ronjenju, sigurnost je prije svega. Andro je isključio pumpu, a na površini su se razabirali sve veći i bliži mjehurići ronioca.

image

Dekompresija i izron


Bozidar Vukicevic/Cropix

Nakon pristanka broda u „Karaulu“ uslijedio je novi posao: prebrojavanje lulica, sortiranje nalaza, fotodokumentiranje, popisivanje, desaliniziranje...A za nas – odmor...

Dok je u moru ostala ova još uvijek do kraja neispričana priča i duše čiju su prisutnost mogli osjetiti oni koji su se odvažili približiti. Stoljeća su prošla, a olupina ovog jedrenjaka postala je dijelom poetske draži Kornata.

image

Arheolozi uz pomoć vodenih sisaljki, mamuta, istražuju teren


Ivana Nobilo/Cropix
image

Nakon istraživanja, lokalitet je prekriven tkaninom


Ivana Nobilo/Cropix
image

Glinene lulice pronađene na lokalitetu


Ivana Nobilo/Cropix
image

Usnici za uvlačenje dima napravljeni od drveta

Ivana Nobilo/Cropix
image

Andro Nekić gasi vodenu pumpu


Ivana Nobilo/Cropix
image

Šest željeznih cijevi brodskih topova


Ivana Nobilo/Cropix
image

Brifing pred ronjenje


Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Nakon ronjenja potrebno je napraviti popis nalaza i fotodokumentaciju

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

svetački medaljon

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Keramičke lule pronađene na dnu

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Ostaci drvene oplate broda


Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Ivana Nobilo uoči zarona


Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Zajednička fotografija: Igor Mihajlović, Marko Polić, Davor Tutek, Tomislav Slabinac, Damir Zurub, Andro Nekić, Lea Čataj, Vesna Kralj, Jurica Bezak

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Jedna od keramičkih lulica izvađenih iz mora


Ivana Nobilo/Cropix
image
Jutarnji List/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:52