Otok sreće

Preko 70 natjecatelja borilo se za titule na 7. Mares Underwater Photo Marathon Cupu

1. mjesto u kategoriji riba
 

 Davide Lombroso
Nikakva obrada fotografija nije dozvoljena pa se svi efekti moraju napraviti u fotoaparatima dok su još pod morem

Još je jednom „sretni otok“ Rab, od 15. do 17. rujna, ugostio prestižno live natjecanje u podvodnoj fotografiji Mares Underwater Photo Marathon Cup. Ovo, sada već sedmo izdanje utrke s perajama za što boljim kadrovima još je jednom učvrstilo svoju reputaciju u svijetu podvodne fotografije, a ronilački klub „Roniti se mora“ uz potporu Turističke zajednice otoka Raba, ponovno je dokazao da je potpuno dorastao organizaciji velikog međunarodnog događaja.

Naravno i mi smo odmjerili snage s nekima od najjačih „igrača“ u ovom podvodnom sportu, jer ovo natjecanje nije samo umjetnost već je za njega uz tehničko znanje i oštro oko potrebna i dobra fizička sprema kako bi se svladali svi izazovi koje ronjenje s teškom opremom zahtijeva.

image
Klara Ljubenko

Iako su dani treninga pred samo natjecanje bili poprilično vjetroviti i bilo je upitno koja će lokacija doći u obzir za dan maratona, ipak su potajne molitve svih sudionika bile uslišane jer je prognoza dopustila ronjenje na Velom i Malom Ćutinu pred istočnom obalom Cresa, lokacijama koje se u ovom akvatoriju s punim pravom smatraju najljepšima. Ne samo u ovom akvatoriju; ta dva mala otočića pravi su ronilački biseri Jadrana i svojom bioraznolikošću i lepezom boja su san svakog podvodnog fotografa: ljubičaste gorgonije, žute i crvene spužve, zeleno prostranstvo polja posidonije koja u sebi krije pravo bogatstvo života...

image

Lokacija natjecanja bila je akvatorij Velog i Malog Ćutina

Damir Zurub/Cropix

Smatra se da je Mali Ćutin, ukrašen skulpturom anđela na krševitom vrhu, u podmorju nešto ljepši, ali za nas su oba podjednako atraktivna, dok je Mali nešto bogatiji gorgonijama, Veli pruža hrpu usjeka i malih špiljica u kojima se gnijezde zvjezdasti koralji s pripadajućom im zajednicom pirki, hobotnica, škarpina ili crneja.

image

Mali Ćutin smatra se jednom od najljepših lokacija za ronjenje

Damir Zurub/Cropix

Sam dan natjecanja uvijek je pun uzbuđenja, pomalo i stresa zbog brige o skupoj opremi s mnogo sitnih dijelova i dodataka. Jer ovom se prilikom s polica i ormara izvlači baš sve što bi moglo pripomoći za posebne i nikad viđene fotografije. Nikakva obrada fotografija nije dozvoljena pa se svi eventualni efekti moraju napraviti u fotoaparatima dok su još pod morem i u okviru dozvoljenog vremena od 90 minuta po zaronu. Nakon izlaska manipulacije više nema, snima se sudac i predaje kartica.

image
Ivana Grgić/Cropix

Utješna je okolnost što je vrijeme zaista bilo predivno sunčano, iako uz nešto morske struje, ali naučili smo se već boriti s njom uz nešto više perajanja i potrošenog zraka s umirujućim mislima: „Neka, struja je dobra, donosi plankton, a to znači više ribe!“.

I atmosfera je ovdje uvijek genijalna. Već stari i rado viđeni prijatelji iz Portugala, Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Nizozemske došli su i po nekoliko dana ranije, ne samo da bi trenirali za natjecanje nego i uživali u odličnom društvu na ovom otoku sreće. Pjesme i smijeha nikako nije nedostajalo, već i za vrijeme najveće natjecateljske napetosti.

image

Atmosfera na natjecateljskom brodu

Nera Šimić/Cropix

Više od 70 natjecatelja (uključujući fotografe, asistente i modele) raspodijelilo se na izletničke brodove Mala Maris, Sardina, Lucky Luke i Old Big Mouse Mirka DC te gliser Kron Divinga kako bi stigli na lokacije gdje su ih čekala dva zarona.

Zadatak je bio poslati svoje tri najbolje podvodne fotografije u pet različitih kategorija: Ambijent s modelom, Ambijent bez modela, Riba, Makro i Kreativno.

Uz priznanje fotografima, natjecanje je također slavilo talente najboljih modela i ponudilo željeni Kup nacija za predstavljene zemlje, kao i "Blue Spirit Trophy" koji se dodjeljuje jednom natjecatelju za izniman doprinos i fair play. Moja asistentica i model Klara Ljubenko dala je baš sve od sebe kako bi naš tim dosegao vrh u ovoj jakoj konkurenciji, a to je i polučilo rezultate: brončana medalja za modela i srebro u ukupnom hrvatskom poretku. Mi zadovoljne!

image

Ivana Grgić s asistenticom Klarom Ljubenko

Ivana Grgić/Cropix

Prestižnu titulu Mares UWPM “Kupa nacija“ osvojili su uvijek dinamični Talijani s fotografima Chiarom Scrigner i Claudiom Zorijem koji su prednjačili. Njihove izvanredne podvodne fotografije pokazale su individualne talente, ali i jedinstvo i suradnju unutar tima.

"Blue Spirit Trophy" kojim se nagrađuje “fair play” na ovom natjecanju svjedoči o uvjerenju organizatora da natjecanje nije samo utrka do pobjede, već prilika za okupljanje i druženje ljudi koje povezuje zajednička ljubav prema moru, ronjenju i podvodnoj fotografiji. Ovogodišnji "Blue Spirit Trophy" svog je zaslužnog dobitnika pronašao u Evgenu Subanu iz Slovenije.

Ugledni međunarodni žiri u sastavu Grega Verč (Slovenija), Francesco Pacienza (Italija) i Branislav Danevski (Hrvatska) prihvatio se izazovnog zadatka odabira najboljih radova natječaja. Dan nakon ronjenja proglašeni su i pobjednici.

U kategoriji DSLR-a prvo mjesto osvojio je Claudio Zori iz Italije, drugo mjesto Hinko Šolinc iz Slovenije, a treće Nunu Goncalvesu iz Portugala.

image

Zajednička fotografija svih natjecatelja

Damir Zurub/Cropix

U kategoriji kompaktnih fotoaparata trijumfirali su Talijani Chiara Scrigner (prvo mjesto) i Andrea Michelutti (drugo mjesto), dok je treće mjesto osigurala Hrvatica Alessandra Giordani.

Najboljim modelom natjecanja proglašena je Ana Gomes iz Portugala.

U hrvatskom poretku Vanja Krvavica osvojio je prvo mjesto u kategoriji DSLR, Ivana Grgić drugo, a Dalibor Andres treće mjesto. U kompakt kategoriji slavila je Alessandra Giordani, iza nje su bili Nenad Škorić i Aleksandar Grilec-Đorđijevski.

Željenu nagradu „Best of Show“ osvojio je Rui Bernardo iz Portugala, što je potvrda njegovog iznimnog talenta u višegodišnjem bilježenju podvodnih ljepota.

image
Nera Šimić/Cropix

Ronilački klub "Roniti se mora" i njegovi članovi od srca su zahvalili sponzorima i partnerima koji su omogućili ovaj izuzetan događaj. Posebnu zahvalu organizatori su uputili TZ Grada Raba i istaknuli da im je cilj poticati osjećaj zajedništva bez obzira na razlike iznad i ispod površine vode.

Mares UWPM kup nije samo natjecanje, to je katalizator za stvaranje novih prijateljstava među različitim pojedincima koje ujedinjuje njihova zajednička strast, a služi kao središte povezivanja i razmjene iskustava vezanih uz podvodnu fotografiju i očaravajući svijet ispod valova.

image

Damir Zurub i Ivana Matusan direktorica Turističke zajednice Grada Raba
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simić/Cropix

Manifestacija pod pokroviteljstvom Maresa, uz logističku pomoć KPA Amfora, Ronilačkog centra Kron i Ronilačkog centra Mirko okupila je više od 70 natjecatelja iz osam država, a nekima od njih ovo je poslužio kao odličan trening u pripremi za nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu početkom listopada na Kubi.

image
Klara Ljubenko
image

Veli i Mali Ćutin nalaze se između otoka Cresa i Raba

Damir Zurub/Cropix
image

Francesco Pacienza, član žirija sa statuom sarajevskog umjetnika Zlaya

Nera Šimić/Cropix
image

Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice Grada Raba

Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix
image

Grad Rab

Nera Šimić/Cropix
image

Fabio Iardino, natjecatelj iz Italije

Nera Šimić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image

Hrvatski natjecatelji Vanja Krvavica, Vedran Metelko, Ivana Grgić, Klara Ljubenko, Dalibor Andres i Borna Andres

Ivana Grgić/Cropix
image

Scuba Skener

Hanza Media/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12