POTAKNITE INTIMU

OTKRIVENO JEDNOSTAVNO RJEŠENJE ZA DOSADU U VEZI Jedna sasvim obična navika potaknut će komunikaciju i otjerati monotoniju

 iStock

U dugoj ste vezi ili braku i čini vam se da su svi dani isti, da više nema komunikacije i da ste zapali u onaj užasan žrvanj kolotečine i monotonije? Ne brinite, znanstvenici tvrde da imaju odgovor, a nova je studija pokazala da rješenje može biti prilično jednostavno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Social and Personal Relationships otkrilo je da parovi koji ostaju kod kuće i zajedno gledaju televiziju, imaju i puno više razine bliskosti od ostalih. Studiju su vodili znanstvenici iz Velike Britanije, SAD-a i Kanade, a istraživali su pozitivne utjecaje zajedničkih društvenih interesa na vezu.

Sudjelovalo je 259 ljudi u dužim vezama, a odgovarali su na pitanja koliko sati dnevno provode s partnerom, koliko zajedničkih prijatelja imaju i još razna pitanja o kvaliteti veze.

I dok je otkriveno da su parovi s manje zajedničkih prijatelja manje predani jedan drugome, otkriveno je također da je zajedničko gledanje televizije odlična zamjena za to.

Interakcija produbljuje intimnost u vezi jer parovi pritom međusobno dijele razne aspekte života, a dijeljenje iskustva omogućuje im uključivanje određenih aspekata osobnosti partnera u predodžbu o sebi. Tako granice vlastitog identiteta nadopunjuju partnerovim vrlinama, sposobnostima i potencijalima.

Osim toga, i virtualni svijet na sličan način može pomoći vezi. Dijeljenje vlastitog svijeta na društvenim mrežama s partnerom produbljuje neovisnost i ojačava bliskost, piše Indy100.

Stoga, ako osjećate da se udaljavate od partnera/partnerice, da vam nedostaje zajedničkog vremena, upalite omiljenu seriju. To bi trebalo nadoknaditi činjenicu da inače nemate vremena ni za razgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:24