PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

SEKSOPOLIS Je li vjenčanje Pippe Middleton zbilja tako važan događaj?

 REUTERS
Danas je dovoljno imati dobre proporcije stražnjice, sretno udanu sestru, haljine i šešire i vi ste celebrity. Ponekad i manje

Dok je nama prošla nedjelja bila zanimljiva zbog umjerenog komešanja u HDZ-u, kad je po sistemu “svi za jednoga, jedan za sve” izabran novi predsjednik stranke, u ostatku civiliziranog svijeta prilično je odjeknula posve drukčija vijest: naime Pippa Middleton se zaručila za svog dečka, financijaša Jamesa Matthewsa (koji doduše nije plave krvi, ali to nadoknađuje fantastičnim stanjem na računu).

Za one od vas koji ne pamte Pippu, podsjećam da je riječ o mlađoj sestri Kate, vojvotkinje od Cambidgea, njezinoj djeveruši na “vjenčanju stoljeća” koje ipak nije zasjenilo ono Williamova oca, princa Charlesa, s lady Dianom prije trideset i pet godina. To što je Pippa prekjučer “urbi et orbi” pokazala svoj zaručnički prsten s golemim dijamantom vrijedan dvjesto tisuća funti (koji kao da se natječe sa safirnim prstenom starije sestre, naslijeđenim od pokojne lady Di) trenutno je veći događaj od novog kupaćeg kostima starije sestre Kim Kardashian ili od Shakirine reklame za zubnu pastu. Čak ni dolazak svećenika na Ultru na kojoj mladi nisu našli Boga, ali su se odlično zabavili, pa im dobri čovjek to nije zamjerio već im je izrazio svoje simpatije putem Facebooka, ne može se u grandioznosti usporediti s Pippom, koja je svjetsku slavu stekla iz nekoliko razloga.

Prvo, ona je šogorica princa Williama i teta njegovoj djeci. Drugo, na Kateinu i Williamovu vjenčanju svi su buljili u njezinu stražnjicu u izazovnoj haljini Alexandera McQueena (kreirala ju je, kao i sestrinu, Sarah Burton). Toliko njih se koncentriralo na Pippinu stražnjicu da je nadmašila sve slične na Instagramu i drugim društvenim mrežama.

Treće, govorkalo se da bi Pippa, kao i Kate, mogla nastaviti sa sretnom obiteljskom tradicijom i udati se za nekog grofa ili baruna, možda čak i za neuhvatljivog princa Harryja.

Uz to, Pippa je, kao i Kate, modno osviještena mlada dama, koja piše kolumnu, druži se s važnim ljudima, odlazi na vjenčanja i na sve ostale događaje na kojima dame nose šešire.

Zadovoljni? Pa nismo više u 18. stoljeću, da čovjek treba napisati “Kritiku čistog uma” ili “Patnje mladog Werthera” da se proslavi! Danas je dovoljno imati dobre proporcije stražnjice, sretno udanu sestru, haljine i šešire i - vi ste celebrity!

U nekim slučajevima, i manje od toga. Sada se uzbuđeno iščekuje Pippino vjenčanje koje će biti 2017., svi se nadaju da će preslatki kraljević George i njegova sestrica Charlotte paradirati po crkvi u prigodnim odjelcima... Pippa bi se mogla čak i drsko natjecati s vjenčanjem svima drage Kate od Cambridgea. Čovjek se lako zapita pa tko su ti sretni Middletoni, kakav ih je mačak u čizmama poveo do kraljevskog dvora i do biznismena kojem stotine tisuća funti za prsten nisu problem, što te sestre brinete imaju, a druge brinete i sestre nemaju i kako je to, k vragu, njima uspjelo, a drugim brinetama nije?

Navodno je Kate osvojila Williama zavodljivim plesom na nekoj zabavi na faksu, nisam gledala TV seriju o njima pa ne znam, a Pippa je sva vražja i kažu da je imala buran ljubavni život. Pišući o nekim specifičnim vrstama kiča, Vladimir Nabokov navodi pojam “pošlosti”. Naime, “pošlost” je sve što je zgodno, cakano, lijepo, “izuzetno interesantno”, jer nemamo pojma tko će krojiti Pippinu vjenčanicu, možda Sarah Burton, možda ne, “pošlost” su životi okrunjenih glava i njihove dobrotvorne aktivnosti, ali i mnogo toga što se predstavlja kao silno važno, premda je vijest samo u tome da se netko kupao bez gornjeg dijela badića ili u svojim uznapredovalim godinama od trideset i pet i dalje izgleda dobro u istom tom badiću.

Slažem se, “Kritika čistog uma” zbilja može zagnjaviti i ne bi trebalo posezati za njom u vruće ljetne dane, kao ni za “Patnjama mladog Werthera”, no sve mi to zvuči kao najnapetiji krimić u odnosu na stražnjicu Pippe Middleton, njezin golemi zaručnički prsten, njezino vjenčanje i tko će sve tamo doći. Anglosaksonski svijet sigurno se ne bi složio sa mnom, a naš se svijet, srećom, ne vrti oko Pippe nego oko ponovnih izbora i tko zna kakvih kombinacija i kalkulacija.

Možda to i nije najgora stvar na svijetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:11